Eksplozija u užičkoj fabrici municije usmrtila najmanje sedam osoba

Radiosarajevo.ba
Eksplozija u užičkoj fabrici municije usmrtila najmanje sedam osoba

U fabrici municije Prvi partizan iz Užica dogodio se niz eksplozija u tunelima koji se protežu ispod brda na samom ulazu u grad.

Lokalni zvaničnici kažu da je situacija haotična.

Poginulo je najmanje sedam osoba. Njihova tijela pronašli su vatrogasci u jednom od pogona, potvrđeno je iz MUP-a Srbije.

Više od deset osoba je ranjeno. Doktorica Užičke bolnice Branka Bukvić izjavila je da je u tu zdravstvenu ustanovu primljeno 13 radnika. Kako je kazala, radi se o lakšim povredama - blažem trovanju ugljenmonoksidom i ogrebotinama.

Vatrogasne ekipe nastoje doći do žarišta eksplozija, jer se pretpostavlja da u objektu ima ljudi.

Predsjednik općine Užica Jovan Marković kazao je da u ovom trenutku ne zna koliko je tačno ljoš judi u fabrici Prvi partizan.

Direktor fabrike Dobrosav Andrić je rekao za B92 da ne vjeruje da je razlog eksplozije u procesu proizvodnje. Kako je naveo, prije svega dvije sedmice obavljen je kompeltan remont fabrike. Andrić je naveo da i radnici koji rade u pogonima imaju veliko iskustvo i svi su obučeni za rad sa eksplozivnim sredstvima.

Fabrika municije Prvi partizan se bavi proizvodnjom municije već 80 godina, počev od 1928. godine kada je i osnovana.



Ta fabrika snadbijeva municijom vojsku i policiju Republike Srbije, a i mnoge armije svijeta, javlja B92.
....

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH dr Nikola Špirić izrazio je saučešće predsjedniku Vlade Republike Srbije dr Mirku Cvetkoviću i porodicama poginulih radnika u eksploziji u fabrici municije „Prvi partizan“ u Užicu.

„Duboko me pogodila vijest o gubitku ljudskih života u nesreći u Užicu. Molim Vas da u ime Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i u moje lično ime primite izraze mog najdubljeg saučešća i da porodicama poginulih radnika prenesete da saosjećamo s njima“, naveo je predsjedavajući Špirić u telegramu premijeru Cvetkoviću.

rtvfbih/b92/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije