Ekonomista s uglednog američkog univerziteta bit će kandidat za predsjednika RH

Hina
Ekonomista s uglednog američkog univerziteta bit će kandidat za predsjednika RH
FOTO: Facebook / Dejan Kovač

Ekonomista s američkog Univerziteta Princeton Dejan Kovač danas je istaknuo svoju kandidaturu za predsjednika Hrvatske najavljujući javne nabavke, predstečajne nagodbe i subvencije kao ključne tačke svoje kampanje, u čemu ga je podržala Hrvatsko socijalno-liberalna stranka.

Kovač je član Američkog ekonomskog društva i Kraljevskog ekonomskog društva te prvi Hrvat zaposlen u školi javnih i međunarodnih odnosa 'Woodrow Wilson', a svoju kandidaturu, kaže, nije slučajno objavio na dan kada je započela vojna operacija 'Oluja'.

"Vrijeme je da hrvatski političari koji su stvorili probleme prestanu prodavati bolju prošlost, vrijeme je da se okrenemo budućnosti. Oni koji su probleme stvorili sigurno ih neće riješiti, njih zanima samo održavanje 'statusa quo' i njihovih pozicija", poručio je Kovač.

Za datum objave svoje kandidature rekao je da nije slučajno odabran jer nam je, kako je kazao, 'Oluja' pokazatelj da za promjene treba hrabrosti. Smatra da se 24 godine nakon 'Oluje' patriotizam treba pokazivati radom i sposobnošću, a ne rukom na srcu.

Podržala ga Hrvatska socijalno-liberalna stranka

Kovač tvrdi da je on kandidat produktivne Hrvatske, nažalost, šutljive i tihe, koja radi, stvara i pošteno se bori dok im oni s vezama svakodnevno gaze dostojanstvo.

'"Došlo je vrijeme da se glas te produktivne Hrvatske jasno i glasno čuje", poručio je Kovač.

U predsjedničku utrku se uključio jer vjeruje kako je vrijeme da građani preuzmu odgovornost i aktivniju ulogu u društvu. Javne nabavke, predstečajne nagodbe i subvencije bit će ključne tačke njegove kampanje.

Predstečajne nagodbe, kako je istakao, pokazale su svu neuređenost preduzetničkog, ali i pravosudnog sistema, a kada je riječ o subvencijama, Hrvatska je jedina država koja ne želi javno pokazati kome ih daje.

"To su tri izvora putem kojih se ispumpava novac iz državnog proračuna. Taj gordijski mač može se presjeći jednim udarcem, a taj mač je transparentnost kroz digitalizaciju", zaključio je taj predsjednički kandidat dodajući da na političkoj sceni svi govore o korupciji, ali samo apstraktno.

Hrvatska socijalno-liberalna stranka je saopštila da podržava tog nezavisnog kandidata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije