EK Srbiji odobrila status kandidata

Radiosarajevo.ba
EK Srbiji odobrila status kandidata

Evropska komisija preporučila je da se Srbiji dodijeli status kandidata za prijem u Evropsku uniju, "uz razumijevanje da će se dijalog Beograd-Priština obnoviti". Početak pregovora zavisiće od dijaloga s Kosovom, a nisu postavljeni dodatni uslovi, prenosi B92.

"Na osnovu napretka u sprovođenju reformi, saradnji s Haškim tribunalom i pomirenja u regionu, predlažem da se Srbiji dodijeli status kandidata, uz pretpostavku da Srbija nastavi dijalog s Kosovom i u dobroj mjeri primijeni dosad ostvarene sporazume", izjavio je komesar za proširenje EU Stefan Fuele u Briselu.

Fuele je rekao da, pored toga, Evropska komisija predlaže da se pregovori o priključenju pokrenu čim Beograd postigne dalji napredak u ispunjavanju ključnog kriterijuma, a to su dalji koraci u normalizaciji odnosa sa Prištinom, "u smislu uslova Procesa stabilizacije i priključenja".

"To je jedini prioritet i on sam po sebi predstavlja potvrdu ostvarenih reformi pravosuđa, vladavine prava i drugih oblasti od ključnog značaja za ispunjavanje kopenhaških političkih kriterijuma", rekao je Fuele.  

Šta slijedi posle mišljenja EK

Mišljenje predstavlja preporuku Komisije članicama EU. Za sticanje statusa kandidata, potrebno je da to potvrde zemlje članice - odnosno jednoglasna odluka Savjeta ministara u decembru ove godine.

Pri tome, svaka zemlja članica može kandidatu ili potencijalnom kandidatu uskratiti podršku zbog bilo kog bilateralnog pitanja.

Kada je riječ o Srbiji, kako navodi portal EurAktiv Srbija, primjer za to mogla bi biti Mađarska, čiji su zvaničnici nedavno nagovijestili mogućnost uskraćivanja podrške Srbiji u približavanju EU zbog zakona o restituciji

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije