DW: Josipović ponovio stavove o BiH

Radiosarajevo.ba
DW: Josipović ponovio stavove o BiH
Foto: Getty

Nakon BIH gdje je svojom izjavom u kojoj izražava žaljenje zbog dešavanja u prošlosti, hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas (16.04.) je kao i srbijanski predsjednik Boris Tadić, boravio u Pečuhu.

Srbija želi da Hrvatska što prije postane članica Evropske unije, jer to znači da će i Srbija brzo ostvariti svoj strateški cilj - izjavio je nakon trojnog sastanka srbijanski predsjednik Boris Tadić: "Predsjednik Solyom je rekao kako očekuje da će Srbija tokom mađarskog predsjedavanja EU-om dobiti službeni status kandidata, ali ja se nadam da će se to dogoditi i ranije. Hrvatska će ući u završnu fazu pregovora s Evropskom unijom." Za Hrvatsku je, ponovio je Josipović, od posebnog interesa da u Evropsku uniju uđu i susjedne zemlje regije: "Zbog toga sam vrlo zadovoljan što smo predsjednik Tadić i ja potvrdili potrebu brzog i odlučnog rješavanja svih otvorenih pitanja, a to je potrebno učiniti i s drugim susjednim zemljama."

Podrška Mađarske

Na tom putu Mađarska će podupirati obje zemlje, potvrdio je mađarski domaćin. Solyom je podsjetio kako Mađarska želi afirmirati projekt kulturne nacije kojim bi se garantovala zaštita manjina u cijeloj Evropskoj uniji. Prema Tadićevom mišljenju na tome posebno trebaju raditi države koje su u prošlosti imale bolna iskustva - Hrvatska i Srbija svakako mogu dati primjer. Ukupno, istaknuo je Tadić, potrebno je uspostavljanje novih standarda u politici pomirenja, utvrđivanje istine tokom Drugog svjetskog rata i ratova devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije. Pri tom je posebno istaknuo donošenje Deklaracije o Srebrenici u srbijanskom parlamentu.

Neki idu čak toliko daleko da tumače kako je prekršio Ustav jer se nije konzultirao s Vladom. HDZ najoštrije osuđuje izjave predsjednika i tvrdi da se nije konzultirao s Vladom o tomu što će govoriti u Sarajevu, a Jadranka Kosor je okupila sve ratne premijere - vjerojatno kako bi otvorili frontu prema predsjedniku Josipoviću. Njegov prethodnik Stjepan Mesić podsjeća da se s Tuđmanom razišao upravo zbog miješanja u BiH. Stoga Josipović u Pečuhu nije mogao izbjeći pitanje novinara vezano uz njegov govor u Sarajevu: "Ja sam izrazio žaljenje, pogledajte tekst. Ne znam zašto moju izjavu komentiraju oni koji ju nisu ni čuli ni pročitali. Ona je dostupna. Izrazio sam žaljenje i ostajem kod toga, zbog pogrešne politike koja je doprinijela stradanjima u Bosni i Hercegovini. Doprinijela je stradanju i hrvatskog naroda," rekao je hrvatski predsjednik.

Hrvatska dijaspora

U Pečuhu je Josipović razgovarao i s predstavnicima Hrvata koji žive u Mađarskoj, a zatim će u pratnji Borisa Tadića posjetiti i Hrvate koji žive u Bačkom Monoštoru. Bit će to njegov prvi službeni posjet Srbiji.

Današnji susret Josipovića i Tadića treći je u manje od mjesec dana, što za analitičare ne predstavlja neko iznenađenje, budući da su i prije Josipovićeve pobjede na izborima procjenjivali kako bi on i Tadić mogli pokrenuti novi krug pomirenja i poboljšanja odnosa Hrvatske i Srbije.

Zbog posjeta hrvatskog šefa države Bačkom Monoštru, u tom su području poduzete stroge sigurnosne mjere, a od lokalnih lovaca privremeno je oduzeto oružje.

Josipović na udaru kritika

Za vrijeme ovog trojnog sastanka u Hrvatskoj se vodi žestoka rasprava o Josipovićevim izjavama u Sarajevu, gdje je izrazio žaljenje zbog zbivanja u prošlosti. "Politike koje su devedesetih - bilo to iz zloćudnosti, neznanja, arogancije ili ludosti - vjerovale da je rješenje za Bosnu i Hercegovinu - podjela, posijale su u Bosni i Hercegovini ali i u svojim zemljama zlosretno sjeme. Zavedeni su narodi i pojedinci požnjeli rat, smrt i sakaćenje stotina tisuća, milijune raseljenih, uništena gospodarstva, uništene obitelji, a ovdje u Bosni i Hercegovini ostavili za sobom rastrgano tkivo jednoga nedvojbeno posebnoga društvenog i kulturnoga bića utemeljenog na multietničnosti i multikonfesionalnosti. Duboko žalim što je i Republika Hrvatska svojom politikom u 90-im godinama prošlog stoljeća tome doprinijela. Duboko žalim što je takva hrvatska politika doprinijela stradanjima ljudi i podjelama koje nas i danas muče", kazao je Josipović u svom govoru.

dw/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije