Dvije godine zatvora zbog nereda na Paradi ponosa

Radiosarajevo.ba
Dvije godine zatvora zbog nereda na Paradi ponosa


Vođa srbijanske desničarske organizacije "Obraz" Mladen Obradović osuđen je danas na dvije godine zatvora zbog organizovanja nereda povodom "Parade ponosa", 10. oktobra prošle godine u Beogradu

Istom presudom ukinut mu je pritvor u kome je proveo više od šest mjeseci i pušten je da se u daljem toku postupka brani sa slobode, jer je presuda nepravomoćna.

Njegova supruga Jelana Obradović osuđena je na godinu dana kućnog zatvora, jer je trudna, prenosi Press.

Članovi "Obraza" Krsto Milovanović i Damir Grbić osuđeni su na po godinu i šest mjeseci zatvora, dok su ostali optuženi za učestvovanje u neredima osuđeni na kazne od osam mjeseci do godinu zatvora.

Sud ih je oglasio krivim zbog izvršenja krivičnog djela nasilničkog ponašanja na javnom skupu, za koje je zaprijećena maksimalna kazna od 12 godina zatvora, a na ovu presudu oni imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana od prijema pisanog otpravka.

Suđenje Obradoviću, koje je počelo u martu, okončano je po hitnom postupku koji je predviđen za tu vrstu krivičnih djela izmjenama Zakona o krivičnom postupku od 2009.godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije