Đukanović najavljuje povlačenje iz politike

Radiosarajevo.ba
Đukanović najavljuje povlačenje iz politike
Foto: Reuters

Crnogorski premijer i predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović potvrdio je da će se povući sa mjesta predsjednika Vlade prije isteka četverogodišnjeg mandata.

Nasljednik mladi Lukšić?

"Računam da ćemo u budućnosti, a to se ne odnosi na ograničenje ovim mandatom Vlade, već unutar ovog roka, napraviti dogovor o mom povlačenju koji će biti postignut i implementiran u najboljem mogućem roku", rekao je sinoć Đukanović novinarima u Podgorici, prenosi Srna.

On je naglasio da će na ovaj način biti Vladi biti osigurano da nastavi redovan rad i ostvaruje prioritete i dodao da "nema ništa što je dogovoreno, a prikriveno". Mandat aktuelne vlade traje do 2013. godine.

Četrdesetsedmogodišnji Đukanović je dodao da želi da se posveti i nekim drugim životnim planovima koji nisu u vezi sa politikom i izvršnom vlašću.

Đukanovićevo povlačenje aktuelizovano je njegovom izjavom britanskoj novinskoj agenciji Reuters da postoji mogućnost da ne ostane na čelu Vlade do kraja mandata.

Podgorički mediji objavili su da je Đukanović upoznao najbliže saradnike sa namjerom da njegov kabinet bude tranzicioni do 2011. godine, kada bi njegovu funkciju u Vladi preuzeo sadašnji potpredsjednik Vlade, zadužen za finansijski sistem Igor Lukšić.

Taj Đukanovićev prijedlog, navodno, nije naišao na podršku potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića, Filipa Vujanovića i Željka Šturanovića koji ne smatraju da bi tridesettrogodišnji Lukšić mogao da bude kvalitetno rješenje za Đukanovićevog nasljednika.

DPS podijeljena partija

Crnogorski dnevnik „Vijesti“ prenosi izjave neimenovanih Đukanovićevih saradnika koji tvrde da je glavni razlog Đukanovićevog povlačenja, u veoma povoljnim trenucima za Crnu Goru, „istrošenost i zasićenost“.

Ostaje, međutim, veliki znak pitanja da li će najave pretočiti u djelo, s obzirom na to da je DPS prilično raznorodna partija, sa nekoliko uticajnih grupacija u sebi, koje su na okupu najviše zahvaljujući Đukanovićevom uticaju. Njegov odlazak mogao bi dovesti do zaoštravanja odnosa, a moguće i do unutarpartijskih lomova u borbi za dominaciju, pogotovo u vrijeme recesije kada je država praktično najveći poslodavac i kada do velikih poslova mogu samo kompanije čiji su vlasnici bliski vrhu vlasti, odnosno jednom dijelu DPS-a, pišu Vijesti.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije