Đukanović: Crnoj Gori status kandidata u EU do kraja godine

Radiosarajevo.ba
Đukanović: Crnoj Gori status kandidata u EU do kraja godine

Crnogorski premijer Milo Đukanović, rekao je u ponedjeljak da očekuje da Crna Gora dobije status kandidata za ulazak u EU do kraja 2010. godine i dodao da Srbija na putu Balkana ka Uniji treba da "izabere vodeću ulogu".

Đukanović, koji se nalazi u posjeti Rimu, rekao je i da rezervisanost nekih zemalja, naročito Njemačke i Holandije, prema pristupu Crne Gore EU, "predstavlja najprije rezervisanost povezanu s konceptom proširenja Unije u cijelini u periodu krize evropskih institucija i svjetske ekonomske krize".

Crnogorski premijer je u intervjuu italijanskoj agenciji ANSA naglasio da "Evropa ne treba da potcjenjuje potencijal balkanskih zemalja, zahvaljujući kojima bi mogla da dobije na cijeni na međunarodnoj sceni". On je takođe podsjetio da je perspektiva ulaska u Evropsku uniju, osnova za garanciju buduće stabilnosti u regionu Balkana, koji je tek nedavno izašao iz građanskog rata.

Kada je riječ o Srbiji, Đukanović je rekao da je "važno da Srbija traži svoju evropsku budućnost, a ne da ostane blokirana u izgubljenim bitkama prošlosti".

"Ako zamislimo Balkan kao voz koji ide ka Bruxellesu, najjači element (Srbija) trebalo bi da bude lokomotiva, a ne da se zadovolji time da bude posljednji vagon, dajući Srbima lažne nade", poslije jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova", smatra Đukanović.

Đukanović je ocijenio i da su odnosi između Podgorice i Beograda povrememeno napeti i u "sjenci" odvajanja Crne Gore na referendumu 2006., "s kojim se još nije pomirio veliki dio srpske populacije", kao i crnogorskog priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova prošlog oktobra.

"Odlučili smo tako uzevši u obzir sve posljedice", rekao je Đukanović i dodao da je crnogorsko priznanje Kosova bilo "neizbježno", prenosi Tanjug.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije