Družba Darka Šarića prodajom kokaina za osam mjeseci zaradila 47 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Družba Darka Šarića prodajom kokaina za osam mjeseci zaradila 47 miliona eura

U nastavku suđenja Darku Šariću i pripadnicima njegove kriminalne skupine za šverc kokaina, danas je u Specijalnom sudu u Beogradu Tužiteljstvo predstavilo dokumente zaplijenjene kod Šarićevog bliskog rođaka, Željka Vujanovića, za koje tvrdi da prikazuju prihode i rashode te kriminalne grupe, javlja Fena.

"Ovo je jedan od najrelevantnijih dokaza, jer pokazuje prihode od kokaina, odnosno pravo knjigovodstvo kriminalne skupine" , rekao je zamjenik tužitelja za organizirani kriminal Saša Ivanić. 
        
Prema njegovim riječima, samo od kolovoza 2007. do ožujka 2008. godine od prodaje kokaina skupina je zaradila 47 miliona eura. Taj novac, kako je naveo tužitelj, prema dokumentaciji poslao je "Čupavac" - jedan od nadimaka optuženog Milana Milovca koji je bio zadužen za Italiju. 
        
Na suđenju su prikazani i papiri koji, prema stavu tužitelja, pokazuju troškove kriminalne grupe koja je u Argentini sačinjavao svjedok suradnik Draško Vuković, prenosi Tanjug
        
U tom dokumentu pobrojane su isplate optuženima, troškovi za kupnju balona za pakiranje kokaina, kupnju čamaca, nepromočivih torbi... 
        

Piše da je skupina u Argentini kupila 1.131 kilogram kokaina za 4.550.000 eura. Tužitelj je predstavio i šifrantu koji je u kominikaciji koristila Šarićeva skupina, iz kojeg se mogu utvrditi, kako je naveo tužitelj, brojevi mobitela koje su koristili. 

Tužitelj je predstavio i pojedine nadimke optuženih, pa je tako Šarić bio Pop i Zoki, Anastasije Martinčić - Mali, Bond i Nindža, Željko Vujanović - Mečka i Ket, a Miloš Cajić - Jorgos. 
        

Za riječ se javio optuženi Željko Vujanović, tvrdeći da je sada svima jasno, da novac nikada nije bio kod njega i da nikoga nije isplaćivao. 

        
"Sve ovo jasno dokazuje da sam ja bio samo usputna stanica za prijenos informacija od tačke A do tačke B. Tu se tačno vidi što sam ja radio", rekao je Vujanović.      
On je ustvrdio da nikada nije znao ko mu šalje poruke, već da je samo prenosio ono što mu je rečeno. 
       
"Na svim papirima gdje je moj rukopis vidi se da sam ja to prepisivao. Ja sam i ranije u svojoj odbrani rekao da nije tačno da sam poruke slao Darku Šariću, nego Goranu (Sokoviću koji je drugooptuženi i nalazi se u bijegu". 
        
Vujanović je napomenuo da je neke od prikazanih papira dobio od optuženih Vorotovića i Rakića. 
        
Tužitelj Ivanić predstavio je danas i nepotpisano pismo nađeno kod Vujanovića, navodeći da ne zna tko je autor, ali da ono dokazuje pripremu za prebacivanje oko dvije tone kokaina. 
        
Pismo govori o problemima koje je imala skupina s prebacivanjem dvije tone kokaina u rujnu 2009. koje su kasnije otkrivene u Urugvaju, precizirao je tužitelj. 
        
"Beranac zna više od svih njih, jer sam ih ja istestirao na sastancima, kakva je fukara to me sada ne zanima. Samo hoću da se završi posao...", navodi se u pismu, a spominju se i Džoni, tačka A i tačka B, Nindža... 
       
Tužitelj je podsjetio da je svjedok suradnik Draško Vuković ranije rekao da je Nindža Anastasije Martinčić, na čijoj je jahti zaplijenjen kokain u oktobru 2009. 
       
Vuković je rekao i da se sastao sa Šarićem i da je od njega tražio 1,2 milion eura za to što je učinio, podsjetio je tužitelj. 
        
Odvjetnik Marko Kljajević reagirao je na taj dokaz, tvrdeći da anonimno pismo koje tužitelj predstavlja ne može biti dokaz prema Zakoniku o kaznenom postuku. 
        
Međutim, Sudsko vijeće suca Siniše Perovića nije prihvatilo njegovu primjedbu i dozvolio je tužitelju da nastavi. 
       
Darko Šarić prvi put se pred sudom pojavio u ponedjeljak i negirao da je droga njegova, tvrdeći da mu je postupak za krijumčarenje kokaina i pranje novca montirao bivši režim da bi sakrio svoje mahinacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije