Druga revizija aranžmana Srbije i MMF-a

Radiosarajevo.ba
Druga revizija aranžmana Srbije i MMF-a

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) stiže danas u Beograd, gde će sa predstavnicima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije do početka seprembra razgovarati o drugoj reviziji tekućeg stand-bay kreditnog aranžmana vrednog oko tri milijarde eura.

Vlada Srbije će, prema najavama, tražiti od MMF-a povećanje budžetskog deficita sa 90 milijardi dinara (više od 960 miliona eura) na 140 milijardi dinara (više od 1,5 milijardi eura), odnosno 4,5 odsto BDP, a zauzvrat će ponuditi drastično smanjenje državne administracije i uštede u javnom sektoru.

Sa delegacijom MMF-a, koju predvodi šef misije te međunarodne institucije za Srbiju Alen Jeger, u ponedeljak će se sastati premijer Srbije Mirko Cvetković i ministar finansija Diana Dragutinović, kao i ministar rada Rasim Ljajić.

Smanjenje administracije umjesto povećanja poreza

Cvetković je ranije najavio da Vlada Srbije u razgovore sa MMF-om ne ulazi sa predlogom da se povećava PDV ili porez na plate građana, već da će predlog biti potpuna reforma državne uprave, odnosno celokupnog javnog sektora, kako bi se smanjila javna potrošnja.

Cvetković je objasnio da će se broj zaposlenih u javnom sektoru smanjivati paralelno sa poboljšanjem efikasnosti celokupne javne uprave, a to znači da će uporedo sa viškom na nekom radnom mestu biti novih zapošljavanja, potrebnih za evropske integracije.

Prvobitni deficit budžeta Srbije bio je 56 milijardi dinara, a rebalansom budžeta za 2009. godinu on je bio ograničen na 70 milijardi dinara.

Odbor direktora MMF-a je Srbiji 15. maja 2009. godine odobrio stand by aranžman od 2,9 milijardi eura, koji će trajati do aprila 2011. godine.

Srbija je do sada povukla prvu tranšu od oko 788 miliona eura.

slobodnaevropa.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije