Dramatični prizori u blizini granice sa BiH: Bujica nosila sve pred sobom, pao snijeg na planinama

0
Radiosarajevo.ba
Dramatični prizori u blizini granice sa BiH: Bujica nosila sve pred sobom, pao snijeg na planinama
Foto: Printscreen / Nevrijeme u Hrvatskoj

Centar duboke sredozemne ciklone premješta se preko Jonskog mora dalje prema Grčkoj, a pod njenim utjecajem je i područje Jadrana.

Zbog toga je uzduž cijele Hrvatske obale nedjelja bila oblačna, povremeno uz kišu. Ipak, kišni "epicentar" dogodio se nad širim područje doline Neretve gdje su pale iznimno velike količine kiše u kratkom vremenu.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, zadnja 24 sata, do 20 sati, Vid kraj Metkovića je primio 141 litru kiše po metru kvadratnome. U Kominu je palo 125 litara kiše, a Neum je dobio 138 litara. Ukratko, dovoljno je reći da je u jednom danu, odnosno i svega nekoliko sati, palo je znatno više kiše nego što prosječno padne u cijelom februaru.

Premješteno tijelo Bate Živojinovića, više ne počiva u Aleji zaslužnih građana

Premješteno tijelo Bate Živojinovića, više ne počiva u Aleji zaslužnih građana

Na vrgoračkom području i dijelovima Mljeta palo je 60 litara po metru kvadratnom.

Velike količine kiše u kratko vrijeme donijele su mjestimične bujične poplave u dolini Neretve. Jedno od takvih mjesta je Klek koji se nalazi na obali, neposredni prije granice s BiH, istočno od Pelješkog mosta.

Najgore je bilo u popodnevnim satima kada je visina bujičnih voda lokalno dosezala metar, a jedan je bager intervenirao u čišćenju barijera koje je bujica nanijela, piše Dalmacija Danas.

Danas u Kleku

Posted by Nataša Jakić on Sunday, February 25, 2024

U najvišem gorju u Hrvatskoj danas pao snijeg. Padao je na Biokovu, Svilaji, Kamešnici i Dinari. Iznad 1500 metara palo ga je desetak centimetara. Ne zvuči puni, ali s obzirom na ekstremno toplu zimu, radi se o jednom od najkonkretnijih snježnih pokrivača sezone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije