Drama traje u Sloveniji: Spašavanje zarobljenih u pećini može potrajati danima

0
Radiosarajevo.ba
Drama traje u Sloveniji: Spašavanje zarobljenih u pećini može potrajati danima
Foto: 24ur.com / Križna jama u Sloveniji

Pećinska spasilačka služba u Sloveniji izvijestila je da bi akcija spašavanja pet osoba zarobljenih u Križnoj jami mogla trajati nekoliko dana, ovisno o smanjenju vodostaja pećine.

Ronilački tim dostavio je najneophodnije zalihe ugroženima preko noći, ali čeka se povoljan trenutak za povratak iz pećine. Šef spasilačke službe istaknuo je da očekuju da će vodostaj početi opadati tokom noći, ali neće biti brz kao porast.

"Sačekaćemo povoljan trenutak da vodostaj padne toliko da bi bilo bezbjedno da se vrate iz pećine. Očekujemo da će voda možda početi da opada tokom noći, ali pad neće biti brz kao porast“, rekao je na konferenciji za novinare Valter Zakrajšek, šef intervencije Pećinske spasilačke službe.

Vlada FBiH donijela pet važnih odluka o koeficijentima i novčanim naknadama za boračku populaciju

Vlada FBiH donijela pet važnih odluka o koeficijentima i novčanim naknadama za boračku populaciju

S obzirom na kišu u susjednoj Hrvatskoj, odakle dolaze rukavci, nije jasno kada će se voda dovoljno povući za siguran povratak.

Situacija s vodostajem je neizvjesna, ali ronilački tim planira doći do zarobljenih, bilo s novim zalihama hrane ili spasilačkim čamcem.

Pet osoba, tri člana jedne obitelji i dva vodiča, ostalo je zarobljeno nakon što je kiša izazvala porast vode u Križnoj jami, svjetski poznatoj vodenoj kraškoj pećini u Sloveniji, pišu Nezavisne novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije