Dragan Đilas novi premijer Srbije?

Radiosarajevo.ba
Dragan Đilas novi premijer Srbije?

Nakon dogovora koji su juče postigli lideri DS i SPS, novi premijer Srbije najvjerovatnije će biti gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, saznaje BIRN.

Koalicija oko DS-a, prema nezvaničnim rezultatima, dobila je 68 od 250 mjesta u novom sazivu parlamenta, dok je savez oko SPS-a osvojio 45 mandata. U novoj vladi trebalo bi da bude i Liberalno demokratska partija, koja ima 20 mandata.

Dačić ponovo na čelo MUP-a

Iako je lider socijalista Ivica Dačić u nedjelju izjavio da želi premijersko mjesto, on će vjerovatno ponovo biti ministar unutrašnjih poslova i zamjenik premijera, kazao je izvor iz DS za sajt Balkan Insight, publikaciju Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN).

Ipak, socijalisti žele još četiri ministarstva, koja su do sada vodili Ujedinjeni regioni Srbije - ekonomije, omladine i sporta, kulture i zdravlja, kao i da zadrže ministarstva infrastrukture, obrazovanja i unutrašnjih poslova. Socijalisti u odlazećem sazivu parlamenta imaju 20 poslaničkih mjesta.

Đilas je u utorak izjavio da njegova stranka želi da oformi vladu sa koalicijom oko SPS-a i LDP-om.

Bez komentara

DS za sada odbija da komentariše da li će Đilas biti novi premijer. "Nemam odgovor na to", kazao je šef Izvršnog odbora DS-a Marko Đurišić.

Nova vlada mora da bude formirana u roku od tri mjeseca od konstituisanja novog saziva parlamenta 8. juna, podsjetio je B92.

Đilas, inače, balkanskoj javnosti je poznat kao jedan od vođa protesta protiv Slobodana Miloševića i bio je jedan od najglasnijih u Srbiji protiv ove politike, u periodu od 1991. do 2000.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije