Dozvoljena količina aflatoksina ponovo 0,5

Radiosarajevo.ba
Dozvoljena količina aflatoksina ponovo 0,5


Dozvoljeni nivo aflatoksina u mlijeku mogla bi već na sljedećoj sjednici Vlade Srbije biti vraćena na 0,05 mikrograma po litru, najavio je danas zamjenik šefa izaslaničke skupine SNS Zoran Babić, javlja Tanjug.

"Pomjeranje granice bila je privremena mjera koja će možda već na prvoj sljedećoj sjednici vlade biti vraćena. Zalažemo se da se ta granica vrati na 0,05 mikrograma po litru", rekao je Babić i dodao da mlijeko do 0,5 mikrograma aflatoksina po litru nije opasno po zdravlje građana.

Zamjenik šefa izaslanika SNS je naveo i da je sjednica parlamenta u četvrtak, na kojoj će izaslanicina inicijativu LDP raspravljati o sigurnosti  hrane, prava prilika da se stavi tačka na sve dezinformacije, poluinformacije i uzbunjivanje javnosti.

Šef izaslaničke grupe SPS Branko Ružić istaknuo je da pitanje sigurnosti mlijeka ne treba politizirati i da je predstojeća sjednica parlamenta jedan od djelova mozaika koji će pojasniti situaciju.

"Važno je da građani znaju da nema mjesta panici i da piju zdravo mlijeko", rekao je Ružić i dodao da je bilo propusta kada je u pitanju mlijeko i da je jedna vrsta preventive morala da postoji.

Ružić se složio da se mora utvrditi ko je odgovoran i od kada datira ta odgovornost i napomenuo da su iz cele priče građani ti koji su najviše oštećeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije