Dolazili su na Jadran s paštetama, a sada imaju kuće na moru

13
Radiosarajevo.ba
Dolazili su na Jadran s paštetama, a sada imaju kuće na moru
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dubrovnik

U Hrvatskoj donedavno nisu imali puno lijepih riječi o turistima iz Češke. Oduvijek su svrstani među siromašnije, u restoranima turističkih mjesta brojili su im naručene boce i dijelili ih s brojem gostiju za stolom, a pomfrit s kečapom ili majonezom bio bi vrhunac njihovih narudžbi.

Međutim, to već neko vrijeme nije tako. Česi sve više kupuju nekretnine na jadranskoj obali, a Hrvati se sada – začudo – posipaju pepelom i ljuti su, što su prema njima imali negativan stav.

Češki državljani su prošle godine kupili 588 nekretnina u Hrvatskoj, što je puno više nego 2019. (236) i 2020. (215), javlja Slobodna Dalmacija.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

U godinama od 2015. do 2020. godine postali su vlasnicima ukupno 1296 nekretnina. Hrvatske nekretnine vole ih i Slovaci, prošle godine kupili su ih 359, gotovo dvostruko više nego 2020. (189).

Kupci u Dalmaciji su, prema riječima agenta za nekretnine, uglavnom pripadnici češke srednje klase, koji su za stan ili kuću spremni izdvojiti između 200.000 i 500.000 eura, a za malu vilu s bazenom i više od800 kvadrata okućnice više od 750.000 eura. Nekretninu kupuju i kao investiciju, a potom je iznajmljuju. Najpopularnije nekretnine su navodno na području Rogoznice, između Trogira i Šibenika.

"Ne samo Česi, nego i Slovaci i Poljaci dosta su zadnjih godina zastupljeni na našem području", kaže Divna Bulat iz agencije Domus nekretnine sa sjedištem u Vodicama.

Ocjenjujući ih zahvalnim klijentima, Bulat naglašava da ih najviše zanimaju novogradnje, kuće i apartmani, od Biograda do Rogoznice i Ražnja, zapravo sva mjesta uz more.

"Kažu nam da se ovdje osjećaju kao doma, a odgovara im što imamo dva parka, dva aerodroma u blizini, sve im je zapravo blizu. Prođu oni i Španiju, Francusku, ali vole doći u Hrvatsku. Cjenovno ih zanimaju nekretnine od 100.000 eura do pola miliona eura. Spremni su platiti od 2000 eura do 4000 eura po kvadratu u prvom redu uz more. Kad gledaju cijene u svojoj zemlji, mi smo za njih eldorado, preskupi smo samo građanima Hrvatske, konstatira sagovornica Slobodne Dalmacije, dodajući da se sa svojim kupljenim nekretninama ponašaju dvojako, jedni žele apartman ili kuću samo za sebe, dok se drugi odlučuju i za “rentanje”, koje pak uredno prijavljuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije