Dodik zove Vučića upomoć zbog Erdoganovih prijetnji

Radiosarajevo.ba
Dodik zove Vučića upomoć zbog Erdoganovih prijetnji

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kojem je zatražio sastanak povodom izjave turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, piše Tanjug.

Turski premijer je izjavio na jednom predizbornom skupu da bi svako ko na bilo koji način "dirne Bošnjake" protiv sebe imao "100 miliona Turaka", istakavši da zato ne treba da čudi "kada turski ratni brod uplovi u Neum" jer je to znak podrške suverenitetu BiH, podsjeća Tanjug.

Dodik je u pismu Vučiću ocijenio da je neophodno da se, kao najodgovorniji nosioci vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj, u najskorije vrijeme sastanu i utvrde adekvatne odgovore za zaštitu državnih i nacionalnih interesa.

"Uvjereni smo da ste upoznati sa najnovijim, neskrivenim i brutalnim napadima najviših funkcionera Turske na mir i stabilnost BiH, u kojoj je RS jedan od dva državotvorna entiteta, a srpski narod jedan od tri konstititutivna naroda. Posljednje prijetnje koje je iz Turske uputio premijer Erdogan svima u BiH koji nisu Bošnjaci samo su jedan u nizu incidenata koje Turska godinama proizvodi u BiH", naveo je Dodik u pismu.

On je ocijenio da je posljednji incident posebno opasan i zabrinjavajući, jer je ovog puta turski premijer sa sanjarenja o obnovi Osmanlijske imperije prešao na otvorene pretnje vojnom intervencijom u teritorijalnim vodama BiH, mimo saglasnosti zajedničkih institucija u kojima glas ima i Republika Srpska.

"Izražavamo opravdanu bojazan da će ova eskalacija pretnji, koja dolazi od najviših turskih funkcionera, proći bez reakcije ostalih evropskih država, koje su i do sada pokazivale nerazumljivu toleranciju prema napadima na mir i stabilnost u BiH koji su stizali iz Turske", naveo je Dodik.

On je podsetio da je Turska članica Savjeta za sprovođenje mira (PIK) i da se godinama i u okviru tog tijela ponaša kao advokat samo jednog naroda u BiH i da otvoreno zastupa bošnjačke interese.

"Iako su i Srbija i Hrvatska garanti Daytonskog mirovnog sporazuma, nisu članice PIK-a, pa je i na taj način ostavljen manevarski prostor državama koje žele da razgrade sporazum, zbog čije primjene su se i samoosnovali", istakao je Dodik.

Predsednik RS je naveo da Turska već duže vrijeme ne pomaže primjeni sporazuma na kojem počiva BiH i potpuno se otvoreno miješa u unutrašnja pitanja BiH.

"Smatramo da je takvo ponašanje apsolutno neprihvatljivo, da ugrožava mukom stvaran mir i destabilizuje ne samo BiH, nego prijeti da ugrozi mir i stabilnost cijelog regiona", naglasio je Dodik.

Navodeći da izuzetno cijeni "nepristrasnu i miroljubivu politiku koju Srbija vodi prema susjedima, pa i prema BiH", Dodik je istakao da je obaveza predstavnika Republike Srpske da Vučića, kao premijera Srbije, upozore da neke države imaju upravo suprotnu politiku onoj koju vodi Vlada i država Srbija.

"Od države Srbije očekujemo da i dalje svojim aktivnostima doprinosi miru i stabilnosti u regionu, ali i da zaštiti Daytonski mirovni sporazum, Republiku Srpsku i srpski narod u BiH", napomenuo je Dodik, javlja RTRS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije