Djevojčica umrla u avionu zbog susama, država zbog nje uvela novi zakon

Radiosarajevo.ba
Djevojčica umrla u avionu zbog susama, država zbog nje uvela novi zakon
Foto: Privatni album / Natasha Ednan-Laperouse

Zakon koji će štititi alergične osobe bit će uveden i nazvan po Natashi Ednan-Laperouse, petnaestogodišnjoj djevojčici iz Londona koja je preminula prije tri godine nakon što je pojela kiflu u kojoj je bilo susama, na koji je bila alergična.

Djevojčica pojela sendvič na aerodromu i nekoliko sati poslije umrla

Natasha Ednan-Laperouse kupila je Pret a Manger-ov sendvič s artičokom, maslinama i namazom u trgovini na Heathrowu prije nego se srušila na letu. Srednjoškolka iz Fulhama pažljivo je provjerila sastojke prije kupovine, no ovog puta sezam ili susam, na koji je ona alergična, nije bio naveden na deklaraciji jer je bio sastojak koji se pekao u samom pecivu.

Shvatila je da nešto nije u redu tek kad su se crvene fleke počele pojavljivati na njezinoj koži, a tada joj je otac već ubrizgao prvu od dvije injekcije koje uvijek ima sa sobom u hitnom slučaju. No, unatoč injekciji, djevojka je počela hiperventilirati, te su joj dali i drugu dozu.

Njen otac, inače engleski milioner i tajkun Nadim Ednan-Laperouse, osnivač tvrtke WOW toys, zahtjevao je odgovore nakon njene smrti i uspio natjerati državu da uvede novi zakon koji će obavezivati proizvođače da se na samom pakovanju nađu potpune informacije o svim sastojcima proizvoda- "Natashin zakon".

Natashini roditelji žele da se na ovaj način pomogne da se spasu osobe koje su alergične i da se nikome ne dogodi takva agonija kakva je njih zadesila.

"To bi predstavljalo Natashino nasleđe", rekli su njeni roditelji.

Britanski ministar životne sredine Michael Gove izjavio je da su Natashini roditelji bili prava inspiracija.

"Ove promjene će učiniti da etikete na prehrambenim proizvodima budu jasne i dosljedne i na taj način će dva miliona ljudi u Britaniji koji pate od alergije na neki sastojak hrane biti sigurni u to da su bezbjedno izabrali hranu koju će konzumirati", rekao je on.

Ovaj zakon, koji će biti primijenjen u Engleskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj, stupit će na snagu do ljeta 2021. godine.

Otac Nadim i njegova supruga Tanja, Natašini roditelji, također su osnovali dobrotvornu organizaciju pod nazivom "Natašina fondacija za istraživanje alergija", u sjećanje na njihovu ćerku.

"Želimo da razvijemo nove terapije koje će pomoći efektivnosti alergijskih tretmana", rekli su njeni roditelji, prenosi Blic.

Sara Ferguson, vojvotkinja od Jorka, izjavila je da je bila jako ponosna nakon što je upitana da bude pokrovitelj fondacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije