Dječaku se gumeni bombon zalijepio za pluća

Radiosarajevo.ba
Dječaku se gumeni bombon zalijepio za pluća
/ 24sata.hr
Jedan gumeni bombon mogao je biti opasan za život malenog Zadranina (7)­ kojem su ljekari KBC-­a Split tokom operacije duge sat i pol odstranili želatinoznu masu iz desnog bronha.

Dječak je bombon pojeo nekoliko sedmica prije nego što je upućen u Split. No niko nije znao da ga je zapravo udahnuo.

Prvo je kašljao, a potom dobio i temperaturu od čak 40 stepeni. Liječnici u Zadru propisali su mu antibiotik. No stanje mu je bilo sve lošije, te su ga uputili u splitsku bolnicu. Napravljena je rendgenska snimka, koja je pokazala kako je desno plućno krilo potpuno zasjenjeno. Liječnici su posumnjali kako je riječ o stranom tijelu. Tek se tad shvatilo o kakvoj ozbiljnoj situaciji je riječ.

Operaciju u punoj anesteziji obavio je dr. Draško Cikojević sa svojim timom iz ORL­-a, i to dosad nikad izvedenom tehnikom. Prvo su obavili rigidnu bronhoskopiju, tokom koje su uočili želatinoznu masu. Hvataljkom su uklanjali dio po dio, potom su masu iz udaljenijih dijelova bronha uklanjali lavažom. Dijete je nakon toga počelo normalno disati, piše 24sata.hr.

"Ovakav slučaj nikad nije zabilježen u medicinskoj literaturi. Tri sedmice taj se bombon pomalo topio. Gumenasta masa napunila je sve grane pluća. Kako se granalo, tako je sloj od početnog dijela prema terminalnim ograncima bio sve tanji. Standardnim hvataljkama masa se nije dala odstraniti, pa smo upotrijebili hvataljke s oštrim vrhom i postupno odsijecali dio po dio", kaže dr. Cikojević, dodajući kako je strano tijelo u bronhima najčešće kod manje djece te da je uglavnom riječ o orašastim plodovima.

"No bude i kobasice, komadića žice, vlati trave... Bude svega, ali da se ovako rastopi, to nije još viđeno",­ kaže dr. Cikojević...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije