Divljanje cijena

Radiosarajevo.ba
Divljanje cijena

Cijene u kafićima, restoranima i trgovinama na obali Hrvatske redovno rastu s s početkom turističke sezone. U usporedbi s onima na kopnu, više su čak trideset posto i iznad toga. Kupci koji su upoznati sa situacijom ljuti su zbog napuhanih cijena za koje nema logična opravdanja.

Cijene više i 30 posto

Tako su prema istraživanju portala supermarketi.info cijene u Maxi Konzumu u Vodicama više od onih u istoj zagrebačkoj trgovini. Krastavci su skuplji deset posto, a paradajz čak 17 posto. Skuplje je i mlijeko te coca-cola.

Ipak, najveća razlika u cijenama vidi se upravo na voću i povrću. Usporede li se cijene u supermarketima s onima na tržnici, tada ga je ipak isplativije kupovati u trgovinama - i na moru i na kopnu.

Iz Konzuma su objasnili kako se cijene u njihovim trgovinama razlikuju ovisno o kvadraturi. Njihovi letci s akcijama uglavnom se odnose samo na one u Super Konzumima, a to ne vrijedi za one s oznakom Maksi. Ipak, odstupanja postoje čak i u Maksi trgovinama u Zagrebu i, primjerice, Vodicama.

Cijene su u Lidlu gotovo jednake i na kopnu i na moru, a jedina je razlika kod povrća. Primjerice, kilogram paradajza šest je posto skuplji u Lidlu u Vodicama nego u Zagrebu.

Na otocima skupo i gorivo

Cijene su u kafićima pak više i 30 posto nego u Zagrebu, ovisno o tome gdje se odlučite popiti kafu ili čašu soka.

Brač i Hvar dva su najpopularnija i najskuplja otoka, a na otocima je zbog troškova prievoza skuplje čak i gorivo na benzinskim stanicama.

Ove promjene cijena neće osjetiti jedino oni koji ove godine i neće ljetovati u Hrvatskoj. Onima koji su odlučili provesti odmor na obali Hrvatske najpovoljnije je uzeti sa sobom sve namirnice, a razliku koja će ostati u džepu potrošiti na hladan koktel.

vecernji.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije