Direktori policija zemalja sa balkanske rute: Pojačati kontrolu granica

Radiosarajevo.ba
Direktori policija zemalja sa balkanske rute: Pojačati kontrolu granica

Nakon sastanka direktora policija i načelnika uprava granične policije Srbije, Austrije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, te predstavnika Mađarske i Holandije na temu Upravljanje mješovitim migracionim tokovima, v.d. direktora policije Srbije Vladimir Rebić rekao je da je danas izvršena analiza i utvrđeni su određeni problemi u sprovođenju zajedničke izjave iz Zagreba te pronalaženje načina za prevazilaženje izazova na ruti kretanja migranata, javlja Anadolu Agency.

"Direktori policija izašli su sa zajedničkim prijedlogom održivih rješenja, koji prije svega imaju u vidu specifičnosti situacije u kojoj se migranti nalaze na ovoj trasi, ali i ljudska prava koja su im garantovana međunarodnim propisima. U skladu sa tim postignut je načelan dogovor o daljem prihvatu migranata, njihovom transferu na ovoj ruti, ali uz dogovor da se definitivno i obavezno garantuje poštovanje, odnosno transparentnost pristupa azilnoj proceduri u svim zemljama koje se nalaze na ruti", rekao je Rebić.

Rebić je dodao da je dogovoreno i intenziviranje saradnje, uz uvažavanje i međusobnu podršku, ali i uspostavljanjem zajedničkih standarda koji se prije svega odnose na registraciju migranata, njihovo zajedničko profilisanje, njihov dalji prihvat i transfer.

"Složili smo se da je u cilju rješavanje migrantske krize svakako neophodno i važno dalje jačanje kontrola granica, kako zemalja na ruti kretanja, ali i zemalja koje se naslanjaju na rutu kretanja, sve u cilju spriječavanja ilegalnih migracija", naveo je Rebić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Rebić je istakao da je njihov zadatak da "migrantima obezbijede nesmetano kretanje u situaciji kada im pripada pravo na to, odnosno da spriječe sve moguće zloupotrebe mehanizama međunarodne zaštite".

"Policija u Makedoniji nije zatvorila granice, ali propuštamo onoliko izbjeglica koliko će kolege u Srbiji prihvatiti. Ne propuštamo ilegalne migrante, ", rekao je direktor policije Makedonije Goranče Savovski i dodao da situacija koja je na njihovoj južnoj granici može biti i gora te da su danas imali operativni sastanak na kojem nisu mogli da donose odluke o broju migranata koji će biti propušteni.

"Ovaj problem ne može riješiti jedna zemlja sama, ni tri ili četiri. Ovo je evropski problem i potrebno je sveobuhvatno rješenje. Za Republiku Makedoniju je posebno bitno da se ova izjava potpiše i kod kolega u grčkoj policiji i da Grčka aktivno učestvuje u rješavanju ovog problema", naveo je Savovski. 

Generalni direktor za javnu bezbjednost Republike Austrije Konrad Kogler rekao je da Austrija trenutno radi sve na tome da se ostane u okviru 37.500 hiljada izbjeglica koje može da primi i dodao:

"To upravo znači da sarađujemo i radimo sa svim zemljama na balkanskoj ruti kako se ne bi desilo da se stvori preveliki pritisak na svaku od tih zemalja. Za nas je sve jako bitno da u ovaj proces uključimo i Grčku i Njemačku", rekao je Kogler.

U Zagrebu, 18. februara ove godine, zajedničku izjavu o postupanju prema migrantima i njihovom kretanju na zapadno-balkanskoj ruti potpisali su direktori Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Austrije, a tom izjavom predviđena je jača kontrola migracija te zajednička profilacija izbeglicama sa ratom zahvaćenih područja. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije