Đilas novi predsjednik Demokratske stranke

Radiosarajevo.ba
Đilas novi predsjednik Demokratske stranke

Demokratska stranka Srbije danas je dobila novog predsjednika, Dragana Đilasa.

Dosadašnji predsjednik, Boris Tadić, koji se povukao iz utrke, ostaće na mjestu počasnog predsjednika.

Za Đilasa je glasalo 2.386 delegata, a za njegovog protukandidata Branimira Kuzmanovića 368 delegata. Đilas je najavio da će DS u naredna dva mjeseca pripremiti nacionalni plan za izlazak iz krize, koji će činiti okosnicu budućeg djelovanja.

Đilas se Demokratskoj stranci pridružio 2004. godine. On je na opštim izborima ove godine po drugi put izabran za gradonačelnika Beograda. U DS-u je obavljao dužnosti člana Predsjedništva Demokratske stranke za beogradski region i predsjednika Gradskog odbora DS-a u Beogradu.

Đilas je rođen 22. februara 1967. godine u Beogradu. Završio je Mašinski fakultet u Beogradu, smjer vazduhoplovstvo. Radio je kao novinar na Radio Indeksu i jedan je od osnivača Radija B92, gdje je kasnije bio urednik Informativnog programa, a u to vrijeme ta radio stanica je dobila nekoliko nagrada. Predvodio je studentske demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića 1991. i 1992. godine, a aktivno je učestvovao i u demonstracijama protiv istog režima 1996. i 2000. godine.

Đilas je suvlasnik kompanije Multikom, jedne od vodećih marketinških agencija u Srbiji. Osnivač je nevladine organizacije Naša Srbija koja se bavi brigom o djeci koja su ostala bez roditelja tokom ratova 1990-ih godina na prostoru Jugoslavije.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije