Detalji: "Zatočena" djevojka iz Tuzle šetala Zagrebom i objavljivala selfije

Radiosarajevo.ba
Detalji: "Zatočena" djevojka iz Tuzle šetala Zagrebom i objavljivala selfije
/ Jutarnji.hr
Četiri dana nakon što je slučaj navodne robinje iz Tuzle, koju je "zatočenu" držao jedan bračni par iz Sesveta izazvao veliko zanimanje javnosti u regiji, pojavili su se novi detalji...

Kako je nekoliko dana prije saopćilo Državno odvjetništvo, istraga protiv bračnog para bila je otvorena zbog sumnje da su od septembra 2016. do 11. januara 2017. prijetnjama, obmanom i zloupotrebom odnosa ovisnosti vrbovali, prevezli i primili 21-godišnjakinju te je skrivali radi iskorištavanja. Konkretno, tužitelji su sumnjali da su je Amir H. i Ismeta H. iskoristili da na njezino ime osnuju kompaniju, preko koje su zatim prali novac, i to tako da bi ga Amir uplaćivao kompaniji, a djevojka bi ga zatim podizala i vraćala ga njemu, piše Jutarnji.

Kompanija u kojoj je 21-godišnjakinja bila direktorica doista jeste osnovana i registrirana u Resniku, međutim, jako je upitno je li djevojka bila prisiljena sudjelovati u cijelom procesu ili je na sve pristala.

Tužitelji su 17. januara obavijestili sud da je istraga o bračnom paru obustavljena zbog nedostatka dokaza te su zatražili da se protiv njih ukine istražni zatvor. Ključni je razlog obustavljanja istrage to što je 21-godišnjakinja, na ispitivanju izjavila da je tokom svog navodnog ropstva mogla slobodno šetati Zagrebom.

Premda je 21-godišnjakinja ubrzo u Zagrebu službeno ispitana kao tzv. zaštićeni svjedok, i to videolinkom, tim ispitivanjem, navodno, nije dokazano da je doista bila držana u nekoj vrsti robovskog odnosa. Posebno nakon što su joj predočeni njezini statusi s Facebooka, iz kojih ni iz ničega ne proizlazi da je ona negdje zatočena i da joj se prijeti. Navodno joj bračni par doista jeste na neko vrijeme oduzeo pasoš, ali ne kako bi je spriječio da napusti Hrvatsku, nego kako bi je zaštitio od deportacije u BiH.

Plašili su se da će se, ako je negdje legitimira policija, otkriti da joj je istekla radna viza te da će je deportirati u BiH. Bračni par je, nakon hapšenja tvrdio policiji da je cijela priča izmišljena. Budu li navodi o pranju novca potvrđeni, mogla bi s bračnim parom završiti pred kaznenim postupkom. U tom bi se slučaju radilo o potpuno drugoj vrsti kaznenoga djela, onome iz sfere gospodarskog kriminala, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije