Detalji dramatičnog spašavanja na Velebitu: Pas tijelom grijao planinara...

0
Radiosarajevo.ba
Detalji dramatičnog spašavanja na Velebitu: Pas tijelom grijao planinara...
Twitter / Planinar i pas u trenutku spašavanja

Hrvatska Gorska Služba Spašavanja (HGSS) na Facebooku je objavila detalje velike akcije spašavanja.

Planinar je pao niz padinu na Velebitu. Kako su izvijestili iz HGSS-a, tehnički i fizički izuzetno zahtjevnu akciju dodatno su otežavali snijeg, led, odroni i polomljena stabla koja su prepriječila staze. Sudjelovalo je 27 spasilaca iz Gospića, Splita, Zadra i Istre.

Planinar se nalazio na izrazito nepristupačnom terenu (kod Vaganskog vrha, najvišeg vrha Velebita) te je akcija spašavanja trajala gotovo devet sati. Planinara su spasioci predali timu hitne medicinske pomoći u 7:55. Teško je povrijedio nogu prilikom pada.

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

S njim je cijelo vrijeme bio pas North, koji ga je grijao tijelom.

"Prijateljstvo i ljubav između čovjeka i psa ne poznaju granice. Spletom nesretnih okolnosti jučer popodne otklizali su zajedno niz padinu. Zajedno u sretnim i teškim trenucima, takav je život. North je prošao bez povreda, ali njegov prijatelj, mladi planinar nije bio te sreće.

Sklupčao se uz njega i grijao ga svojim tijelom. Njegova odanost nije prestala ni dolaskom spašavatelja, bio je jedan od nas čuvajući svog čovjeka 13 sati. Iz ovog primjera svi možemo naučiti o brizi jednih o drugima", napisali su iz HGSS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije