Depresija, agresija, suicid nacionalni problemi

Radiosarajevo.ba
Depresija, agresija, suicid nacionalni problemi

Podatak da više od 300.000 ljudi u Srbiji ima neki psihički poremećaj jasno pokazuje da Srbi, usljed hronične frustracije i straha kao načina života, sve češće postaju tempirane bombe, koje bi mogle da "eksplodiraju" u svakom trenutku, pišu Večernje novosti, prenosi B92.

Rezultati međunarodne studije, u kojoj je učestvovalo više od 5.000 ispitanika iz cijele Evrope, od toga 640 iz Srbije, pokazuju da u Srbiji 24 posto stanovništva pati od psihičkih poremećaja vezanih za strah, paničan strah ima svaki deseti stanovnik, a nakon NATO bombardovanja čak 18 posto osoba ima simptome posttraumatskog stresnog poremećaja, pišu Novosti.

Prema riječima psihoterapeutaZorana Milivojevića, ovi problemi dovode do različitih oblika nasilja u porodici i društvu. Crnu sliku dodatno pogoršava podatak da je Srbija po visini plata na samom evropskom dnu, a među vodećim kad su u pitanju teške bolesti poput karcinoma ili konzumiranje cigareta i alkohola.

Rekordna upotreba lijekova za smirenje

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije pokazuju da je broj mentalnih poremećaja porastao od 1999. godine. Pored stresnih poremećaja, konstantno su u porastu depresija, agresija, nasilje i suicid, kao i rekordna upotreba lijekova za smirenje.

"Ne morate ni da budete stručnjak da biste uvideli da mentalno stanje nacije nikada nije bilo gore. Ranije su još postojali optimizam i nada da će se stvari promeniti nabolje, ali sada je apatija potpuno zamenila veru u bolje sutra", objašnjava za Novostipsihologinja Aleksandra Janković.

Bauk odlaska kod psihologa

Prema mišljenju stručnjaka, Srbi su "mentalno zapušteni" i za pomoć se obraćaju tek kada dođu u najgoru fazu. Ljude je i dalje sramota da odu kod psihologa, dok se na Zapadu ovo ne razlikuje od odlaska kod zubara. Također, kada se u Srbiji sazna da neko koristi psihijatrijske usluge, ta osoba se šikanira, često ostaje i bez posla, prijatelja...

Među srednjom generacijom, ljudima koji su postali tehnološki viškovi i izgubili poslove, u porastu je nasilje u porodici, dok je kod mladih, u odsustvu perspektive i sistema vrijednosti,agresivnost postala norma ponašanja.

Svake godine u Srbiji se ubije nekoliko desetina tinejdžera, a procjenjuje se da čak 150 puta više njih ima samoubilačke tendencije. Po broju samoubistava, Srbija je iznad evropskog prosjeka. Po ovom pitanju u posljednjih 20 godina prednjači Vojvodina sa 28 samoubica na 100.000 stanovnika.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije