''Demokratiji u Srbiji uvek se ispreči duh Slobodana Miloševića''

Radiosarajevo.ba
''Demokratiji u Srbiji uvek se ispreči duh Slobodana Miloševića''

Demokratska stranka (DS) obeležila je danas 24 godine od obnavljanja svog rada, koji je bio prekinut 1945. godine. Obeležavajući jubilej sadašnji čelnici ove stranke poručili su da će nastaviti borbu za demokratiju, a protiv autokratije i povampirenog duha devedesetih, javlja dopisnik Anadolu Agency iz Beograda.

Obraćajući se prisutnima, predsednik DS-a Dragan Đilas rekao je da je ova stranka osnovana da bi dobila podršku građana kako bi od Srbije napravila mesto za bolji život.

„Srbija se danas ne preziva ni Vučić, kao što nije ni Tadić - ova Srbija je veća od svih nas", rekao je Đilas.

On je istakao da se ne bore protiv Aleksandra Vučića zato što imaju nešto protiv njega lično, već protiv onoga što on simbolizuje i trenutnog stanja u Srbiji.

„DS se bori protiv hajki, progona, cenzure u medijima, protiv ekonomskog uništenja Srbije, zaduživanja milijardama, protiv privatnih poslova i obećanja kako te milijarde padaju sa neba“, rekao je Đilas.

Takođe, naglasio je da je tačka okupljanja onih koji žele sa Demokratskom strankom, zalaganje za slobodnu državu i odbijanje da uđu u Vladu, kakva je sadašnja ili da joj budu privezak.

„U DS su dobrodošli svi koji neće u takvu Vladu, ali DS, takođe, traži da ne izmišljaju razloge kako bi ostavili mogućnost da u takvoj Vladi ipak budu“, rekao je Đilas.

Zamenik predsednika DS Bojan Pajtić u svom obraćanju naveo je da se demokratama na putu ka demokratiji uvek ispreči "duh Slobodana Miloševića", a prethodnu vladu ocenio je kao najgoru u poslednjih 14 godina.

Povampireni duh '90-tih javlja se s vremena na vreme, ali ima krivice i u nama kada se zbog kompromisa odričemo dela programa, kada se ponadamo da onaj koji je zbog nas izdao neće izdati i nas i kada se odreknemo vrednosti zbog popularnosti. Mi smo za zdrav razum, oni za čvrstu ruku. Mi za uvažavanje mišljenja, a oni za autoritarnost i lov na veštice i lažne mesije", rekao je Pajtić.

Jedan od osnivača DS Dragoljub Mićunović i prvi predsednik obnovljenog DS-a, rekao je da ova stranka jača tako što ljudi ulaze u nju, a ne tako što izlaze i da je ta stranka nada i utočište mnogima kojima je cilj dobro ljudi, a ne sopstveno dobro.

Mićunović je rekao da niko neće moći da vlada sam dok DS postoji. Citirajući deo svog govora koji je izneo pre 24 godine kada je DS obnovljena, poručio je da su ciljevi stranke i tada i sada bili isti, a to je borba protiv autoritarnog režima.

„Mi danas živimo u vremenu carstva republika, ali ravnopravnosti građana nema u pravom smislu, ta ravnopravnost nije jednaka ni u distribuciji moći, ni u distribuciji bogatstva“, rekao je Mićunović i dodao: „Danas imamo svet i civilizaciju u kojoj postoje sve ogromnije veće razlike između moćnih i nemoćnih, između bogatih i siromašnih“.

Obeležavanju obnove rada Demokratske stranke prisustvovala je i supruga ubijenog premijera, Ružica Đinđić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije