Delegacija BiH na konferenciji u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Delegacija BiH na konferenciji u Beogradu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj predvodio je delegaciju BiH koja je učestvovala na današnjoj konferenciji ministara vanjskih poslova BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije posvećenoj rješavanju izbjegličke situacije u regionu Zapadnog Balkana, održanoj u Beogradu. 

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Evropske unije, UNHCR-a, OSCE-a, Vijeća Evrope i SAD-a, među kojima i visoki komesar Ujedinjenih naroda za izbjeglice Antonio Gutereši i evropski komesar za proširenje Štefan Füle. 

Osim predstavnika MVP-a, u zvaničnoj delegaciji BiH bili su i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Na konferenciji su razmijenjena mišljenja o daljnjim aktivnostima koje je potrebno poduzeti u cilju trajnog rješavanja izbjegličke problematike u regionu i napretku postignutom od prethodne ministarske konferencije održane u martu prošle godine, te izvršena prezentacija Zajedničkog regionalnog projekta. 

Potvrđena je opredijeljenost zemalja regiona za konačno i pravično rješavanje izbjegličke problematike, te privrženost načelima iz "Sarajevske deklaracije", koja afirmiše pravo izbjeglih osoba na pojedinačne odluke o konačnom i trajnom rješenju, odnosno pravo na stvaran izbor između povratka u ranije prebivalište i integracije u trenutnom mjestu prebivališta. 

Ministar Alkalaj je u uvodnom dijelu obraćanja naglasio da je Bosna i Hercegovina zemlja u kojoj je regionalni proces rješavanja izbjegličkog pitanja otpočeo potpisivanjem ''Sarajevske deklaracije'' i koordinator regionalne inicijative, tokom zajedničkog rada na pripremi regionalnog programa bila maksimalno posvećena dogovorenim ciljevima, te će na isti način nastaviti raditi sve do potpune realizacije tih ciljeva. 

Podsjetivši da je BiH, od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas, postigla izuzetan napredak u rješavanju pitanja vezanih za povratak izbjeglica i raseljenih lica, Alkalaj je naglasio da konačno rješavanje ovih pitanja nije samo jedan od prioritetnih ciljeva već i obaveza preuzeta prihvatanjem međunarodnih standarda o poštivanju osnovnih ljudskih prava svih izbjeglih i raseljenih lica. 

U tom smislu izrazio je privrženost nadležnih institucija BiH načelima iz ''Sarajevske deklaracije'' provođenju Strategije BiH za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i konačnom rješavanju pitanja izbjeglih i raseljenih lica. 

Izrazivši zadovoljstvo činjenicom da će se početkom naredne godine u Sarajevu održati regionalna donatorska konferencija na kojoj se očekuje osiguranje finansijskih sredstava potrebnih za realizaciju utvrđenih ciljeva iz Projekta, ministar Alkalaj je pozvao učesnike konferencije da zajedno iskoriste preostalo vrijeme i za taj skup izvrše kvalitetne pripreme, kako bi se osigurao visok stepen razumijevanja i dobar odziv donatora. 

Konferencija je završena potpisivanjem Zajedničke deklaracije ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije