Del: Kosovski Srbi umorni od žrtvovanja za Beograd

Radiosarajevo.ba
Del: Kosovski Srbi umorni od žrtvovanja za Beograd

Foto: FoNet/EPA

Američki ambasador na Kosovu Kristofer Del ocenio je da su lokalni izbori veoma važni za budućnost Kosova i ugled nove zemlje u svetu. Del je rekao da su Srbi podeljeni oko izlaska na izbore, ali da će njihovo učešće biti primetno.

Lokalnim izborima se odlučuje o demokratkom ugledu Kosova u svetu, posle proglašenja nezavisnosti, izjavio je američki ambasador na Kosovu Kristofer Del. U intervjuu za Radio Blue Sky, javnog servisa RTK, Del je upozorio da svaki incident dovodi u pitanje perspektivu Kosova i čitav napredak koji je postignut poslednjih godina.

“Lideri moraju pozvati svoje pristalice da odustanu od začaranog kruga reakcija, jer se time dovodi u rizik međunarodna budućnost Kosova. Ove izbore prvi put organizuju kosovske institucije, zato je budućnost Kosova važnija od uspeha jedna ili druge partije. Potrebno je da se lideri pokažu kao pravi državnici, koji su sposobni da se uzdignu iznad svojih uskopartijskih interesa i da najpre odlučuju o insteresu ksoova”, rekao je on.

Srbi ovoga puta zainteresiraniji za izbore


Američki ambasador na Kosovu je ocenio da su kosovski Srbi ovoga puta zainteresovaniji za izbore i pored poziva Beograda da se kosovski izbori bojkotuju. Del je rekao da je razgovarao sa mnogim Srbima u raznim sredinama, te da su njegovi utisci da su oni podeljeni oko izlaska na izbore. On kaže da je veoma važno da postoji ‘efektivno učešće srpske zajednice’.

“Verujem da ćemo videti efikasno i primetno učešće. Ovo govorim na osnovu razgovora koje sam vodio sa ljudima, posebno sa mladim Srbima. Kao i Albanci i Srbi su zainteresovani da upravljaju svojim životima. Žele posao, škole. Umorni su od politike koja je vođena zadnjih 10 godina, a koja im je nametala da svoju budućnost žrtvuju radi nekih ciljeva vlade u Beogradu. Primetan je veći interes zato što sada mnogi Srbi svoju budućnost vide kroz učešće u institucijama, cak i posle proglašenja nezavisnosti ”, rekao je Del.

Postepena stabilizacija

Govoreći o severu Kosova Del je kazao da će se tamo situacija postepeno stabilizovati, tako što će institucije Kosova sve više biti prisutne u tom delu, dok će se istovremeno gasiti srpske paralelne strukture.

Del je bio šef američke misije u Prištini 2000. i 2001. godine. Del je, posle ambasadorke Tine Kajdanov, postao drugi ambasador koga su SAD postavile u Prištini od nezavisnosti kosova 17. februara 2008. godine. Poslednjih godina Del je bio zamenik šefa misije SAD u Avganistanu, od 2004-2007. bio je ambasador u Zimbabveu, a prethodno i ambasador u Angoli, od 2000-2004. Del je prethodno u regionu službovao i u Bugarskoj gde je bio zamenik ambasadora SAD u Sofiji.

Kristofer Del, kao dobar poznavalac političke situacije na Kosovu i u regionu, kaže da se u poslednjih deset godina na Kosovu vide jasne promene na bolje. “Danas na Kosovu ima manje tenzija za razliku od vremena kada sam otišao sa Kosova. Stanovništvo sada ima više poverenja u svoju budućnost. Posle nezavisnosti međuetnički odnosni su opušteniji u odnosu na pre deset godina i perioda odmah posle rata. Ima ekonomskih poteškoća ali će i tu biti promena. Generalno Kosovu dajem visoku ocenu napretka”, rekao je Del.

Vezano: Lokalni izbori na Kosovu

e-novine.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije