Dekan u Zagrebu napao studenticu tokom protesta

Radiosarajevo.ba
Dekan u Zagrebu napao studenticu tokom protesta

Dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Damir Boras posvađao se jutros sa studentima koji su blokirali ulaz u zgradu fakulteta, protestujući za svoja prava, te napao jednu studentkinju zbog čega je završila u hitnoj pomoći.

Naime, kako je i najavljeno, nakon odluke donesene na jučerašnjem vanrednom plenumu Filozofskog fakulteta, studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrbu, su se počeli okupljati jutros oko 7 sati te stolovima, stolicama, transparentima i svojim tijelima zapriječili prilaz studentskoj službi i dekanatu.

Blokada je počela jutros nakon što su se studenti i uvjerili da studentska služba, po nalogu uprave, nije htjela izdavati potvrde studentima koji nisu uplatili najmanje pola školarine, iako je Boras najavio da studenti druge i treće godine preddiplomskog studija neće morati plaćati školarine do izbora.

Oko pedesetak okupljenih studenata izvjesilo je transparente "Nemamo što izgubiti osim školarina", "Pošto kilo znanja", te "Stop školarine, sveučilište svima".

Boras se posvađao sa studentima kada je na ulazu naišao na barikade od stolova, a kada je shvatio da ga jedna studentkinja snima napao ju je i oteo joj fotoaparat. Studentica je zbog natezanja završila na hitnoj, javili su hrvatski mediji.

Studentica s kojom se sukobio tamošnji dekan, prema pisanju hrvatskih medija, najavila je tužbu.

Dekan se na kraju ipak probio kroz barikade, ali je zaprijetio da će zvati policiju. Predstavnici studenata su na razgovoru s dekanom koji je novinarima zabranio ulazak u zgradu, a studenti nastavljaju protestovati tražeći trenutačno ukidanje naplate školarima studentima druge i treće godine preddiplomskog studija, te povrat novca onima koji su već uplatili dio ili cijeli iznos školarine.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije