Darko Šarić: Imovina mi je oduzeta, ali dio sam uspio da sakrijem

Radiosarajevo.ba
Darko Šarić: Imovina mi je oduzeta, ali dio sam uspio da sakrijem

Darko Šarić, prvooptuženi u postupku za nelegalnu trgovinu više od pet tona droge i pranje novca, se danas izjasnio da se ne osjeća krivim ni po jednoj tački optužnice koja ga tereti za pranje novca, javlja Agencija Anadolija.

Suđenje je nakon kratkog obraćanja Šarića odloženo za 14. maj.

Na ročištu u vezi sa pranjem novca Šarić je u obraćanju sudskom vijeću rekao da nije kriv.

„Želim da se izjasnim, nisam kriv ni po jednoj optužnici“, rekao je Šarić.

On je prethodno iznoseći svoje podatke rekao da ima srpsko državljanstvo.

Uspješno sakrivanje

Što se imovine tiče, on je istakao da mu je sve oduzeto ali je, kako je rekao, "naravno nešto sam uspio da sakrijem".

„Sve mi je oduzeto ali ja sam prodao jednu firmu za 29 miliona (eura). Nešto sam sakrio da mi drugovi iz CK-a ne bi oduzeli sve“, rekao je Šarić.

Predsjedavajući sudskog vijeća Odjeljenja za organizovani kriminal Specijalnog suda u Beogradu Siniša Petrović je, nakon zahtjeva Šarićeve odbrane za odlaganje suđenja zbog neophodne pripreme, konstatovao da je neophodno zastati sa postupkom i dati optuženom Šariću vrijeme da se pripremi za iznošenje odbrane.

Sudija Petović je konstatovao da je Šarić učestvovao u postupku za drogu koji se vodi paralelno i nije opstruirao postupak.

Sudsko vijeće je donijelo rješenje da se postupak za pranje novca odlaže za 14. maj ove godine.

Šariću omiljeno da spominje imena

Branilac Šarića, advokat Radoslav Baćović, je po izlasku iz zgrade Specijalnog suda rekao novinarima da je tražio odlaganje dokaznog postupka jer je predmet za pranje novca veoma kompleksan i da će njegov branjenik do maja mjeseca uspjeti da pripremi odbranu.

Baćović je iznio mišljenje da će Šarić lako uspjeti da dokaže nevinost.

„Tužilac neće nikako uspeti da dokaže da ono što se pokušava, a to je da novac potiče od trgovine drogom“, istakao je Baćović, dodavši da će se upoznati i sa crnogorskim predmetom u kojem je brat Darka Šarića, Duško Šarić, takođe optužen za pranje 22 miliona eura.

Baćović nije odgovorio na novinarsko pitanje da li će mu biti teže da odbrani Šarića za trgovinu drogom ali je naglasio da će Šarić sigurno pominjati imena.

„To mu je omiljeno, izgleda. Pominjao je razna imena, a za sada nije pričao o političarima. Tema o prodaji firme i drugova iz CK-a će biti na suđenju u maju“, izjavio je advokat Darka Šarića.

Darko Šarić se prvi put u sudnici Specijalnog suda pojavio 24. marta pošto se bezuslovno predao nakon bjekstva od četiri godine. On se izjasnio da nije kriv i da "droga koja se spominje" nije njegova.

Po objedinjenoj optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije Šarić i grupa od 39 lica se terete za trgovinu 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu i "pranje" 22 milina eura u Srbiji. Od 39 optuženih na početku istrage 14 njih je u bjekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije