Darko Mladić: Mislim da ćemo uspjeti da ga oslobodimo

Radiosarajevo.ba
Darko Mladić: Mislim da ćemo uspjeti da ga oslobodimo
FOTO: EPA / Ratko Mladić

Odbrana ratnog zločinca i nekadašnjeg načelnika glavnog štaba takozvane VRS - Ratka Mladića, nada se oslobađajućoj presudi na kraju drugostepenog postupka.

Njegov sin Darko Mladić kaže da je ubijeđen da će odbrana uspjeti da dokaže nevinost i izdejstvuje oslobađajuću presudu.

"Nismo glavni cilj postigli da generala izvučemo na lečenje i da ga oslobodimo, ali ja sam ubeđen da ćemo još više do drugostepene presude pomeriti odbranu i mislim da ćemo uspjeti na kraju da ga oslobodimo", rekao je Mladić za TV "Pink" i dodao:

"Jednostavno, u predmetu protiv njega je toliko dokaza odbrana izvela, a prvostepeno veće je ignorisalo i donelo presudu u kojoj presuđuju na osnovu završne reči tužioca, bez ikakvih dokaza, što je pravosudna sramota", ocijenio je on.

Opet je ponovio da je tribunal politički instrument.

"Sigurno je da Haški tribunal i Mehanizam neće imati ono mesto u istoriji kojem su se nadali. Očigledno da je to politički instrument", istakao je Darko Mladić.

Šef pravnog tima, advokat Branko Lukić je ocijenio da je Haški tribunal "zajedničkko zločinačko udruženje" i da to što je taj sud radio, optužujući čitav srpski narod, predstavlja "zločinački poduhvat".

"Osuditi tako čoveka... Međunarodna pravna praksa i teorija kaže da je to sistem - osuditi sve, bez obzira na krivicu. U optužnici Mladiću kaže da su svi Srbi krivi koji su živeli na području pod kontrolom srpskih snaga", rekao je Lukić.

Na pitanje šta je sa zahtjevom da Mladić posjeti grobove najmilijih, Lukić je rekao da odbrana uvijek ima osjećaj da "govori gluvima" jer njeni zahtjevi uglavnom ne nailaze na odobravanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije