Danas Rusija i SAD raspravljaju o nezavisnosti Kosova

Radiosarajevo.ba
Danas Rusija i SAD raspravljaju o nezavisnosti Kosova

Pred Sudom bi trebalo da su svi jednaki, ali ipak se današnje izlaganje pred Međunarodnim sudom pravde smatra značajnijim jer će stavove iznijeti dvije najmoćnije zemlje svijeta: SAD i Rusija. Govorit će i Španci i Finci.

Danas će u Međunarodnom sudu pravde u Hagu biti veoma zanimljivo. Prva će se 15-članom Sudskom vijeću obratiti Španija, koja će, kako se očekuje, podržati teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Na redu su potom dvije supersile i stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a: Rusija i SAD. Za američku delegaciju je jasno da će, kao jedan od glavnih sponzora nezavisnosti Kosova, bez rezerve podržati kosovske Albance. Međutim, iz krugova bliskih kosovskoj delegaciji, saznajemo da oni sa posebnim interesovanjem očekuju izlaganje i argumentaciju Rusije - pogotovo nakon jednostranog priznanja nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije.

Na kraju na red dolazi Finska, čiji se bivši predsednik Marti Ahtisari, posrednik u pregovorima Prištine i Beograda u Beču, smatra glavnim arhitektom Deklaracije o nezavisnosti, usvojene 17. februara 2008. godine.

Jučer: Kina i Kipar vs Hrvatska i Danska

Što se jučerašnjeg dana tiče, i delegacija Srbije i prištinskih vlasti izrazile su zadovoljstvo, ali i neslaganje sa onim što su čule. Iznenađenja ipak nije bilo: Kina i Kipar su podržale stavove Beograda, dok su Hrvatska i Danska iznijele stav da je nezavisnost Kosova proglašena u skladu sa međunarodnim pravom.

Srpska delegacija je posebno bila nezadovoljna izjavom Hrvatske, jedine bivše jugoslovenske republike, koja će se pojaviti u procesu javnog saslušanja za i protiv nezavisnosti Kosova. U ovom procesu izjavu daju sve za to zainteresovane zemlje – ukupno 28. Izjašnjavanje će trajati do petka, dok se savjetodavno mišljenje Suda očekuje do proljeća sljedeće godine.

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije