Danas preliminarni rezultati ponovljenih izbora u sjevernoj Mitrovici

Radiosarajevo.ba
Danas preliminarni rezultati ponovljenih izbora u sjevernoj Mitrovici

Preliminarni rezultati ponovljenih izbora u sjevernoj Mitrovici, završenih u nedjelju u 19 sati, bit će poznati u ponedjeljak ujutro, priopćili su članovi Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), nakon što je u nedjelju nešto prije ponoći počelo prebrojavanje glasova.

Premda su prvi rezultati bili najavljeni za nedjelju između 22 i 23 sata, izborni materijal iz Kosovske Mitrovice dopremljen je oko 22,15 sati u Centar za prebrojavanje glasova Kosovo Polje.

Srpski član SIP-a Nenad Rikalo izjavio je novinarima da je odluka o brojanju glasova u centru u Kosovu Polju, a ne u Mitrovici, donesena pod pritiskom Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OSCE) i bez sudjelovanja nekoliko članova SIP-a.

Na ponovljenim lokalnim izborima za gradonačelnika i vijećnike lokalne skupštine u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice u nedjelju je na tri biračka mjesta glasovalo 22,38 posto od oko 22.700 birača, a izbori su protekli bez incidenta, za razliku od 3. novembra kad su biračka mjesta zatvorena zbog napada maskiranih huligana.

Birališta su zatvorena u 19 sati, a još od prije otvaranja ujutro u 7 sati izbore su pratile iznimno jake mjere sigurnosti, u koje su uključeni čak i pripadnici civilne zaštite.

Vojnici KFOR-a, dužnosnici EULEX-a i kosovske policije, pojedini s neprobojnim prslucima i oružjem, bili su raspoređeni na svim biračkim mjestima kako bi se spriječilo ponavljanje incidenata od 3. studenog kada su protivnici izbora i kosovske neovisnosti zastrašivali birače i napadom na tri biračka mjesta prekinuli glasovanje.

Ponovljenim glasovanjem u sjevernoj Mitrovici zatvoren je prvi krug kosovskih lokalnih izbora čije održavanje je predviđeno bruxelleskim sporazumom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Rezultati lokalnih izbora istodobno su i preduvjet da se formira Zajednica srpskih općina (ZAS) kao dio bruxelleskog sporazuma.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije