Danas odluka o kandidaturi Srbije u EU

Radiosarajevo.ba
Danas odluka o kandidaturi Srbije u EU

Šefovi diplomatija 27 zemalja članica EU na sastanku Savjeta za opšte poslove u Briselu donose odluku o tome da li će Srbija dobiti status kandidata, koju bi šefovi država i vlada trebalo da potvrde na samitu 1. i 2. marta.

Francuski ministar Alain Juppe izjavio je nakon  susreta u ponedjeljak da je postignuta potpuna saglasnost da Srbija dobije kandidaturu.

Druge diplomate navode da, iako većina zemalja podržava Beograd, još postoje izvjesne rezerve, prije svega Poljske, Rumunije i Litvanije. Prema nezvaničnim saznanjima, Rumuni su nezadovoljni položajem vlaške manjine, Poljacima smetaju bliski odnosi Beograda i Moskve, dok je u pozadini litvanskih primjedbi konkurencija sa Srbijom u Generalnoj skupštini UN. 

Dan pred veliku odluku za Srbiju Catherine Ashtonova i Boris Tadić su optimisti i od ministara Evropske unije očekuju pozitvan odgovor. Nakon zajedničkog sastanka u Briselu, sigurni su da je Srbija zaslužila i da je na dobrom putu da dobije status kandidata.

"Odavno vjerujem da je Srbiji mjesto u Evropskoj uniji. Zaista se nadam da će ministri napraviti korak napred u pogledu davanja statusa Srbiji. To će biti dokaz vaše hrabrosti, vizije, posvećenosti narodu Srbije, jer to znači da ste prepoznali šta je budućnost za vaš narod. To nam je svima omogućilo da stignemo do ove tačke", istakla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

Velike zasluge u tome, prema mišljenju Ashtonove, upravo ima predsednik Tadić. Šefica evropske diplomatije je istakla da su njegova državnička vizija i posvećenost evropskom putu bile ključne.

A da će nakon sastanka Srbija biti korak blize članstvu u Evropskoj uniji nada se i predsjednik Tadić, ali naglašava da zasluge pripadaju čitavom narodu.

"Ovo nije kraj! Očekujem da će vaš rad i rad vaših kolega biti plodonosan za nas. Ja mislim da Srbija zaslužuje status kandidata, ali to nije samo stvar mene i mog tima već dobrobiti cijelog srpskog naroda", rekao je on.

Jedan od pokazatelja je i nedavno postignut dogovor Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju, smatra Tadić. To je, prema mišljenju Ashtonove prekretnica na putu Srbije ka EU.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije