Danas o poništenju presude Draži Mihailoviću

Radiosarajevo.ba
Danas o poništenju presude Draži Mihailoviću

Rasprava o poništenju presude četničkom vođi Draži Mihailoviću očekuje se danas pred Višim sudom Srbije u Beogradu. Moguća rehabilitacija izazvala je burne reakcije u Bosni i Hercegovini te u Hrvatskoj.

Rehabilitacijom četničkog zapovjednika u Drugom svjetskom ratu,poništila bi se presuda iz 1946. po kojoj je osuđen na smrt i strijeljan. Zakon o rehabilitaciji, objašnjava državni sekretar u ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen, jeste "da rehabilituje one kojima je uskraćeno pravično suđenje, a ne da utvrđuje njihovu krivicu".

Dragoljub Mihailović je strijeljan 17. jula 1946. godine, nakon što ga je Vojni sud osudio za izdaju i ratne zločine. Zahtjev za rehabilitacijom podnijeli su 2006. godine unuk srpskog zločinca Vojislav Mihailović, Srpska liberalna stranka i nekoliko udruženja, tvrdeći da je sud bio pristran, da Mihailović nije imao pravo na odbranu te da je optužnicu dobio samo sedam dana prije suđenja.

Denis Bećirović, Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, usprotivio se mogućoj rehabilitaciji Mihailovića poslavši otvoreno pismo predsjednici Narodne skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović.

U pismu je naveo kako "četnička ideologija predstavlja direktnu opasnost po nezavisnost, suverenitet i cjelovitost, prije svega, BiH, Hrvatske i Crne Gore", te pozvao predsjednicu srbijanskog parlamenta da dodatno skrene pažnju javnosti u Srbiji, posebno poslanicima na potrebu podsticanja i ohrabrivanja borbe protiv neofašizma, šovinizma i ekstremizma. 
 
"Zzavršetak procesa legalizacije četništva i četničke ideologije u Srbiji nije samo unutrašnja stvar Srbije, nego predstavlja i legalizaciju na 'duge staze' četničkog projekta stvaranja Velike Srbije na račun drugih država u regionu", stoji u pismu u kojem Bećirović još kaže da je uputio pismo Slavici Đukić Dejanović jer zna da je ona lično u Narodnoj skupštini Srbije glasala protiv zakona kojim se izjednačava četnički s antifašističkim pokretom.

Na vijest je prije nekoliko dana reagirao hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenivši da to nije dobar potez.

"Mihailović je ratni zločinac iz Drugog svjetskog rata i znamo kakva su zla činili četnici u Hrvatskoj i drugim krajevima Jugoslavije. Pokušaj rehabilitacije nije dobar potez Srbije", rekao ranije Josipović te dodao da će u Srbiji "napraviti ono što oni smatraju da je dobro, ali da to sigurno ne može naići ni na čije odobravanje, posebno onih koji drže do antifašizma".

Na pitanje novinara hoće li Hrvatska zvanično reagovati na pokušaj rehabilitacije Mihailovića, on je odgovorio da je i njegova izjava neka vrsta reakcije, te da treba pričekati do konačne odluke. "Vjerovatno ćemo izraziti svoje neslaganje s tim, ali radi se o unutrašnjoj stvari Srbije", rekao je hrvatski predsjednik.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije