Danas izricanje presude Šandoru Kepiru

Radiosarajevo.ba
Danas izricanje presude Šandoru Kepiru

Presuda Šandoru Kepiru, optuženom za zločine u Novom Sadu u Drugom svjetskom ratu, bit će izrečena danas. Kepiru (97) se sudi po optužbama da je kao kapetan mađarske okupatorske žandarmerije učestvovao u fašističkoj raciji 1942. godine, prenose agencije.

Suđenje je počelo 5. maja ove godine, pred sudom u Budimu, i Kepiro je tada negirao sve optužbe. Centar Simon Vizental je saopćio da je tada ubijeno i pod led Dunava bačeno najmanje 1.246 građana Novog Sada, najviše Jevreja, Srba i Roma. Pojedini istraživači tvrde da je tada pobijeno oko 4.000 osoba.

Kepiro je tokom i neposredno nakon Drugog svjetskog rata u dva navrata bio osuđivan za to zlodjelo, ali je pobjegao prvo u Austriju, a potom u Argentinu, gdje je živio do 1996. godine, kada se vratio u Mađarsku. Centar Simon Vizental otkrio je 2006. godine, u okviru operacije Posljednja šansa, da Kepiro živi u Budimpešti i da prima mađarsku penziju.

Suđenje Šandoru Kepiru je prvo suđenje osumnjičenom saradniku nacista u Mađarskoj nakon pada komunizma u toj državi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije