Dan sjećanja na Vukovar

Radiosarajevo.ba
Dan sjećanja na Vukovar

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. novembra obilježava se ove godine pod geslom „Vukovar je jučer, danas i sutra“. Sjećanje je to na 18. novembra 1991. kada je slomljen otpor branitelja Vukovara, a grad su zauzeli pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi. Dan je to kada se svake godine u Vukovaru ujedini cijela Hrvatska. U Vukovar će doći i predsjednik Stjepan Mesić, piše Hrt.hr.

Centralni dio obilježavanja je tradicionalno okupljanje učesnika u dvorištu vukovarske bolnice te kolona sjećanja od bolnice do Memorijalnog groblja. Kod spomen-obilježja na groblju vijence će položiti državna i izaslanstava svih hrvatskih županija. Misu zadušnicu na groblju će predvoditi požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. Obilježavanje stradanja u Domovinskom ratu branitelja i civila u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu Naselju održat će se 19., a 20. novembra obilježit će se stradanje Vukovaraca u logoru na Veleprometu te Ovčari.

Bitka za Vukovar počela je 25. augusta 1991. kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih jedinica krenuli u opći tenkovsko-pješački napad, a završila je 18. novembra slomom odbrane grada. Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dobrovoljaca HOS-a, ustrojenih u 204. vukovarsku brigadu HV-a, javlja Hrvatska radiotelevizija.

Prema podacima vukovarske Opće bolnice u agresiji na Vukovar poginule su 1624 osobe, od kojih je do sloma odbrane grada poginulo 905, a među njima i 12-ero djece. Bolnica ima podatke o ranjavanju 1219 osoba među kojima i 30 djece.

Ratni zapovjednik odbrane Vukovara Mile Dedaković nedavno je iznio podatak kako je u bitki za Vukovar život izgubilo oko 15.000 neprijateljskih vojnika. U koncentracijske logore odvedeno je oko sedam hiljada zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu još je 350 osoba s vukovarskog područja.

Prema podacima Županijskog državnog odvjetništva Vukovar, to je odvjetništvo do sada pokrenulo postupak protiv 531 osobe za kaznena djela vezana za ratne zločine počinjene na vukovarskom području. Zbog kaznenog djela ratnoga zločina osuđeno je 78 osoba, oslobođene su 82 osobe, a protiv 94 osobe kazneni postupak još traje. Za 228 osoba obustavljen je kazneni postupak tijekom istrage, a za 21 osobu prekinuta je istraga zbog nedostupnosti okrivljenika, piše Hrt.hr.

hrt.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije