Dalmaciju zahvatila ciklonalna plima, poplavljene rive i obale

Hina
Dalmaciju zahvatila ciklonalna plima, poplavljene rive i obale
Screenshot / Ciklonska plima u Dalmaciji

U više mjesta u Dalmaciji u noći s petka na subotu se zbog porasta razine mora voda izlila na rive ili na niska priobalna područja, a najizraženije izlijevanje bilo je u Starom Gradu na Hvaru, u Kaštelanskom zaljevu, Trogiru i na Čiovu, doznaje se iz Crometea.

"Zbog izrazito niskog pritiska na površini mora digla se njegova razina i do nekoliko desetaka centimetara. Ta pojava zove se ciklonalna plima te se morska voda izlijevala na rive ili niske dijelove kopna", rekao je Rade Popadić iz Crometea.

Prošli mjesec je u Splitu i Pločama bila najviša razina mora otkad postoje mjerenja...

Objasnio je kako se protekle noći dogodilo duboko ciklonalno pomicanje iz smjera sjeverne Italije prema Otrantu koje je zahvatilo i hrvatski dio Jadrana. Ono je uzrokovalo ciklonalnu plimu, to jest porast razine Jadranskog mora.

Podsjeća kako je ovo drugi put u zadnjih mjesec dana da se podiže razina mora.

"U novembru ove godine u Splitu i Pločama izmjerena je najviša razina Jadranskog mora otkad se njegova razina mjeri u tim gradovima", kazao je Popadić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije