Daily Mail: vjeruje se da je jedan od Krstićevih napadača Bošnjak

Radiosarajevo.ba
Daily Mail: vjeruje se da je jedan od Krstićevih napadača Bošnjak

Krstić ulazi u sudnicu, foto: Reuters
Radislav Krstić, haški osuđenik, iz bolnice je prebačen nazad u zatvor, nakon što su ga u petak u prijepodnevnim satima trojica zatvorenika pretukla.

Engleski advokat Rasek Hopkins posjetit će u nedjelju pretučenog generala Radislava Krstića u zatvoru Wakefield u Zapadnom Jorkširu, izjavio je Tanjugu ovdašnji generalov branilac Tomislav Višnjić.

On je rekao da je Hopkins dobio dozvolu da generala Krstića posjeti sutra u 10 sati. Haški osuđenik, general Krstić pretučen je u petak oko 11.30 sati kada su u njegovu ćeliju ušla trojica zatvorenika, nanijevši mu povrede po glavi i vratu.

Nije poznato da li su napadači s prostora nekadašnje Jugoslavije, mada današnji "Daily Mail" piše kako se vjeruje da je najmanje jedan od napadača bosanski musliman, prenosi Blic.rs

List navodi da su Krstićevi napadači koristili ručno napravljeno oružje i da su mu vrat posjekli žiletom sakrivenim u četkici za zube, nakon čega su ga izudarali po glavi i cijelom tijelu.

General Krstić je, poslije ljekarske pomoći koja mu je ukazana u civilnoj bolnici, vraćen u popodnevnim satima u zatvor i on je, kako se tvrdi, van životne opasnosti. Odbrana generala Krstića najavila je da će zbog ovog incidenta tražiti prijem kod predsjednika Haškog tribunala. Višnjić tvrdi da je napad na Krstića bio predvidljiv.

Vjeruje se da je jedan od napadača osuđen na doživotnu robiju zbog mučenja i ubistva djevojke 2005. godine. Riječ je o Indritu Krasnićiju (22) iz zapadnog Londona koji je je 2006. godine osuđen zbog grupnog napada i ubistva 16-godišnje djevojke u Reddingu, navodi Daily Mail.

Daily Mail piše da ovaj incident predstavlja veliku sramotu za dobro čuvani zatvor Wakefield u Jorkširu, jer se Krstić smatra jednim od najosjetljivijih i najvažnijih britanskih zatvorenika.

"Bosanski muslimani posebno mrze Krstića zbog masakra u Srebrenici", piše Daily Mail, prenosi blic.rs

Haški sud je optužio Krstića za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. i osudio ga 2. avgusta 2001. na 46 godina zatvora. Žalbeno vijeće Haškog suda ukinulo je 19. aprila 2004. godine prvostepenu presudu i pravosnažno osudilo Krstića za pomaganje i podržavanje genocida, umanjivši mu kaznu sa 46 na 35 godina zatvora.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije