Dačić: Želimo saradnju s RS, ali i sa FBiH državom BiH

Radiosarajevo.ba
Dačić: Želimo saradnju s RS, ali i sa FBiH državom BiH

Predsjednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras u Banjoj Luci da iako Srbija želi "najbolje i najbliže" odnose s Republikom Srpskom (RS), želi također da bude faktor stabilnosti u regionu te da iako je dva puta pomjeren termin održavanja zajedničke sjednice Vlade Srbije i Vijeća ministra Bosne i Hercegovine žele dobre odnose i s državom BiH, kao i s Vladom Federacije BiH, prenosi Fena.

"Samo jaka Srbija, koja je međunarodno poštovana, može da pomogne svoj narod", rekao je Dačić i naglasio da Srbija čvrsto stoji iza RS u smislu njenog ustavno-pravnog položaja.

Naveo je da je "jedan od najviših nacionalnih prioriteta za Srbiju njegovanje i uspostavljanje što čvršćih veza i odnosa s RS-om, ali pritom ne narušavajući Daytonski sporazum i želju da postoje dobri, možda ne tako bliski, ali veoma konstruktivni odnosi i s vlastima u Sarajevu".

On je naveo da u ovoj sedmici Vlada Srbije očekuje da se donese važna odluke evropskog vijeća, te da prvom međuvladinom konferencijom otpočne proces pregovara za pridruživanje EU, na osnovu pozitivnog izvještaja visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost EU Catherine Ashdown, koja je još jednom verifikovala pozitivne napore koje je u proteklim mjesecima uložila Vlada Srbije.

Time je, kaže, Vlada Srbije ostvarila istorijske rezultate u godinu i po dana postojanja, jer je otvorila pregovore za članstvo u EU, utrla put dijalogu kao načinu za izlaz iz ćorsokaka kosovske krize u koju je, kaže, bila gurnuta.

"U narednim mjesecim pričat će se o zajednici srpskih zajednica, a ne nezavisnom Kosovu", dodao je Dačić.

Nakon sjednice vlada RS-a i Srbije, Dačić je naveo da RS može računati na veliku podršku Srbije i traženje zajedničkih "interesa", a oni postoje u oblasti ekonomije, obrazovanja, nauke, kulture...

Kao centralni projekat saradanje dvije vlade izdvojio je Južni tok, kao i energetski sporazum Srbije, Italije i RS, odnosno BiH, koji je, kazao je, od kapitanog značaja, a važan je i projekat Podrinje i zajednički nastup na ruskom i još nekim tržištima.

"Radit ćemo i druge projekte, kao što je Andrićev institut i obilježavanje jubileja početka Prvog svjetskog rata, ali treba da paralelno nastavimo projekte koji su važni za životni standard građana", dodao je srbijanski premijer na pres-konfereniciji u Banjoj Luci.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović je rekla da je na zajedničkoj sjednici napravljen pregled dosad urađenog i onoga što će biti u fokusu u narednom periodu, posebno u pogledu zakonodavne i druge podrške Vlade Srbije RS-u kada je u pitanju projekat Južni tok.

Dogovoreno je da se saradnja nastavi kako bi i RS mogla da ispoštuje sve rokove u vezi s ovim projektom, a navela je da je okvirni početak tog projekta u RS septembar naredne godine.

Razgovarano o velikom projektu Podrinje, a potpisan je i Memorandum o poslovno-tehničkoj saradnji dviju vlada, te je između ostalog, razgovarano o zajedničkom nastupu na trećim tržištima kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja, kao i da se uspostvai koordinacioni tim koji bi se sagladao stanje u namjenskoj industriji.

"Dogovoreno je da na čelu odbora za obilježavanje početka Prvog svetskog rata budu dva predsjednika, RS-a i Srbije", potvrdila je ona u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Cvijanović kaže i da je zadovoljna dinamikom održavanja sjednica dvaju vlada, dva puta godišnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije