Dačić: S Crnom Gorom praktično, a ne emotivno

Radiosarajevo.ba
Dačić: S Crnom Gorom praktično, a ne emotivno

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas da se odnosi s Crnom Gorom nalaze u uzlaznoj fazi, zbog toga što se praktično pristupa postojećim problemima i njihovom rješavanju. 

"Praktično, u smislu da treba definirati naš odnos kao odnos dvije države u kojima žive prijateljski narodi, gdje je Srbija zainteresirana za položaj srpskog naroda u Crnoj Gori i gdje jedni drugima želimo sve najbolje", kazao je Dačić podgoričkom Danu, prenio je Tanjug. 

On je naveo da je sasvim normalno da rukovodstva dviju država trebaju razgovarati i dogovorom rješavati sve probleme. 

"U tom smislu, došlo je do napretka odnosa koji su racionalni, a ne emocionalni i iracionalni", istaknuo je srpski premijer. 

On je ukazao na značaj prvog službenog posjeta Beogradu crnogorskog premijera Mila Đukanovića nakon dugo godina, podsjećajući da je tom prilikom dogovoreno održavanje zajedničkih sjednica dviju vlada u 2014. godini. 

Govoreći o najbitnijem događaju u 2013. premijer Srbije je rekao da je to dobivanje datuma za početak pregovora s EU do čega je, kako je istaknuo, došlo nakon mukotrpnih pregovora i napretka ostvarenog u odnosima s Prištinom i implementacije Bruxelleskog sporazuma. 

Dačić je kazao da su trenutno drugi poslovi interes Srbije, a ne izvanredni izbori u 2014. godini, ali i naglasio da, ako do njih dođe, Socijalistička partija Srbije je spremna i za tu opciju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije