Dačić: Spisak 20.000 djece koja su ubijena u Jasenovcu šaljem u Zagreb

Radiosarajevo.ba
Dačić: Spisak 20.000 djece koja su ubijena u Jasenovcu šaljem u Zagreb
Screenshot / Naslovnica Večernjih novosti

Srbija će uskoro Hrvatskoj poslati imena i prezimena 20.000 djece koja su ubijena u Jasenovcu i drugim koncentracijskim logorima u Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata, navode beogradske Večernje novosti.  To za taj list potvrđuje srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić koji se sprema popis žrtava u Zagreb poslati preporučenom poštom.

"I ranije sam to planirao uraditi, ali kad god odlučim dostaviti popis nekom ministru, oni ga smijene. Tako je bilo i kad sam htio bivšem šefu hrvatske diplomacije Stieru poslati popis ubijene djece. Ali ovoga puta će im stići preporučena pošta", naveo je Dačić.

Dačić misli kako bi hrvatski zvaničnici, bar iz osjećanja počasti za žrtve, morali šutjeti, a ne da traže neke nove istrage, poput predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja se nedavno založila za formiranje međunarodne komisije za utvrđivanje broja žrtava u Jasenovcu.

Hrvatski državni vrh odlučio je ove sedmice da se neće ići na dodatne mjere prema Srbiji. Odluku su donijeli predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i šefica diplomacije Marija Pejčinović-Burić. Prošle sedmice srpska vlada je odlučila nepoželjnim proglasiti ministra obrane Damira Krstičevića kao kontramjeru zbog proglašavanja Aleksandra Vulina za personu non grata u Hrvatskoj.

Dačić je prethodnih dana ušao u "verbalni rat" s premijerom Plenkovićem, kojem je otvoreno poručio da "nismo jednaki jer Srbija nije bila na strani Hitlera i nismo vršili holokaust nad Židovima".

Srpskom šefu diplomatije Plenković j odgovorio: "Hrvatska je odgovorna država. Želimo prije svega otvoriti nove stranice saradnje sa svim susjednim zemljama i odlučno odbacujemo ovu negativnu retoriku koja dolazi i koja je skandalozna, u biti od jednog ministra vanjskih poslova koji je poznat po tome što je jedan neuspješni šlager pjevač".

Beogradski list navodi i kako bi novo zatezanje između Beograda i Zagreba moglo poremetiti i značajan napredak koji je postignut na mnogim poljima. Sastanak mješovite komisije dvaju država za pitanja nestalih je zakazan za 8. maj, ali još nema potvrde da li će uopće doći do tog susreta. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije