Dačić: 'Nismo prodali Kosovo za datum'

Radiosarajevo.ba
Dačić: 'Nismo prodali Kosovo za datum'


Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je sinoć da je potpisivanje prijedloga briselskog sporazuma o sjeveru Kosova i Metohije historijska odluka i da nije tačno da je državni vrh prodao Kosovo radi dobivanja datuma za početak predpristupnih pregovora s Europskom unijom, prenosi Tanjug.
 
Dačić je, gostujući na Radio televiziji Srbije, naglasio da je potpisivanjem prijedloga sporazuma s Prištinom spašeno "ono što se spasti može", ujedno ocjenivši kao lakrdiju stav jednog dijela javnosti da je "Kosovo prodano za datum".
 
Dačić nije odbacio mogućnost da se u pregovorima s EU o priključenju pojave novi uslovi, ali da treba "pametno odigrati igru".

"Srbija će pregovarati po poglavljima kao i svaka druga država. To su prazne priče o novim preprekama. Mi Kosovo nismo završili, ovo je možda kraj početka, ali dajte da budemo pametni da zajedno odigramo ovu igru, da ne doživimo sudbinu sa nekih drugih teritorija. Dajte da pobijedimo na neki pametniji način nego boreći se sami protiv cijelog sveta, jer u tome ne možemo da uspijemo. Da li će biti nekih drugih tema, sigurno će biti, ali za nova uslovljavanja nećemo znati dok ne dobijemo datum", kazao je Dačić.
 
Po njegovim riječima, potrebno je ući u EU, "a ukoliko nam se ne sviđa lako ćemo izaći", i kao primjer naveo je Litvaniju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije