Da li je sporna tema doktorata predsjednice Hrvatske - struka podijeljena

Radiosarajevo.ba
Da li je sporna tema doktorata predsjednice Hrvatske - struka podijeljena

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bi uskoro trebala steći titulu doktorantice.

Zagrebački Jutarnji list tvrdi da će Grabar-Kitarović raditi doktorat na skoro istu temu koja je naučno obrađena prije pet godina u Sloveniji.

Magistrica Bernardka Prašnikar je na ljubljanksom Fakultetu za društvene nauke 2014. godine odbranila master rad pod nazivom Koncept odgovornost zaščititi in njegova uporaba na primeru Libije izrađen pod mentorstvom Antona Grizolda.

U prijevodu naziv glasi Koncept odgovornosti za zaštitu i njegova upotreba na primjeru Libije.

Naslov doktorske disertacije predsjednice Hrvatske kojoj je Grizold također mentor glasi Odgovornost za zaštitu (R2P): koncepti, izazovi, ograničenja i naučene lekcije (slučaj Libije).

Jutarnji list je ukkazao da skraćenica R2P znači Responsibility to protect i da je cilj oba doktorska rada objasniti kako je funkcionirala vojna intervencija u Libiji 2011. godine.

Ovaj medij podsjeća da je sredinom marta ove godine Fakultetsko vijeće zagrebačkog Fakulteta političkih nauka prihvatilo izvještaj tročlanog Povjerenstva za ocjenu teme Grabar-Kitarović.

Podršku izvještaju Povjerenstva komisije su uskratili profesori Dejan Jović i Marko Grdešić. Oni nisu željeli komentarisati svoju odluku.

Sličnost naslova teme je objasnio mentor hrvatske predsjednice rekavši:

"Tema jest slična, ali istraživačke metode i pristup sasvim su drukčiji. Bernardka je izradila magisterij, a kod doktorata i znanstvenog pristupa temi riječ je o jako ozbiljnoj stvari. Puno smo raspravljali s Grabar-Kitarović o metodologiji njezina istraživanja. Kolinda ima komparativnu prednost da može raditi produbljene intervjue. To je samo jedna od metoda njezina istraživanja, a ima ih još četiri do pet koje u okviru magistarskog rada ne možete ni zamisliti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije