Da li je riječ o priznanju Kosova: Vučić najavio "odvažan prijedlog" građanima

Anadolija
Da li je riječ o priznanju Kosova: Vučić najavio "odvažan prijedlog" građanima
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Vlada Srbije stvoriti tehničke uslove za interni dijalog o Kosovu i dodao da misli da je rješenje problema između ustupaka srpske i albanske strane.

"Saslušat ćemo sve, poslije toga bit ćemo dovoljno odvažni da predočimo određene prijedloge našim građanima. Mislim da je to od najvećeg značaja za nas. Mislim da je pravo rješenje između naših ustupaka, ustupaka sa albanske strane, međunarodna zajednica treba da učini napor da razumije obje strane", rekao je Vučić na zatvaranju Beogradskog bezbjednosnog foruma. 

On je rekao da Srbija mora priznati da je u dijalogu Beograda i Prištine došlo do pomaka u određenim pitanjima i da je to proces zbog kojeg se ljudi osjećaju sigurnije.

Vučić je rekao da, kada je riječ o regionu, postoje veća strahovanja za neke teritorije u regionu. 

On je dodao da će Srbija uvijek podržavati teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i RS-a unutar BiH te da niko ne može prigovoriti Srbiji po tom pitanju.

On je kazao da je razgovarao s bošnjačkim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem i da je predložio neke druge trase autoputa, ali da je Srbija morala prihvatiti ono što je Bosna i Hercegovina predložila.

"Važno je da se Srbija poveže s Bosnom i Hercegovinom, pa i na ovaj način na koji oni žele", kazao je Vučić i dodao da će sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem razgovarati o granici između dvije zemlje i da se tom pitanju pristupilo "odvažno i na odgovoran način".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije