Da li će Makedonija zadržati svoje ime?

Radiosarajevo.ba
Da li će Makedonija zadržati svoje ime?


Ni nakon novih dvodnevnih pregovora u zgradi Ujedinjenih nacija u New Yorku između makedonskih i grčkih pregovarača, vezanih za dugogodisnji spor o imenu makedonske države, nije se došlo do konkretnog rezultata.

Razgovori će biti nastavljeni ili u Evropi ili ponovo u New Yorku, najvjerovatnije sredinom maja, rekao je u svom javljanju iz Washingtona reporter Al Jazeere, Ivica Puljić.

"Ambasador Nimetz je predložio neke nove ideje, a i međunarodna zajednica sve više vrši pritisak i na Atenu i na Skoplje, da se konačno dođe do rješenja", rekao je Puljić.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za pregovore između Skoplja i Atine o nazivu Makedonije Matthew Nimetz je novinarima na konferenciji rekao da je razgovarano o konkretnim prijedlozima, te da očekuje da ih predstavnici predlože svojim vladama.

Povećan interes

Nimetz je naglasio da su njegove ideje prezentirale svjež pogled na problem, te da se nada kako će obje strane pronaći pozitivne elemente u prijedlozima.

„Zatražio sam od ambasadora Jolevskog i Vassilakisa da prijedloge predstave svojim vladama. Ovo su konkretni prijedlozi i nadam se da će se ove dvije strane posvetiti pronalasku rješenja“, rekao je diplomat Ujedinjenih naroda.

Ambasador Nimetz je podvukao da je UN pokazao povećan interes za pregovore o imenu, dodavši da je razgovorima prvi put prisustvovao i UN-ov podsekretar Jeffrey Feltman.

„Za vrijeme sastanka nas je posjetio i podsekretar Feltman, da pokaže i svoj stav o stvari te da ubijedi prisutne kako je generalni sekretar Ban Ki Moon lično zainteresiran za ovaj problem. Nadamo se da će rješenje biti pronađeno“, rekao je Nimetz.

Dodao je da su mnoge evropske zemlje, ali i SAD zainteresirane za pregovore.

Poštovati dogovor



Eurokomesar za proširenje Štefan Fule stigao je u Skoplje, te je zatražio od svih političkih snaga da se fokusiraju na eurointegraciju zemlje, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Postignut je napredak u reformama, ali treba još raditi. Fule traži da se  da se poštuje postignuti dogovor o preuzetim obavezama.

„Političari su stvorili krizu i imaju odgovornost da je prevaziđu implemetacijom ugovora, što do sada nije urađeno u cjelosti“, rekao je Fule.

Makedonsko-grčki spor o imenu traje skoro 20 godina, zato što Grčka odbija prihvatiti naziv Republika Makedonija, a što je Makedonija ustavom odredila.

Grčka osporava korištenje tog  naziva  zato što smatra da službeno Skoplje na taj način prisvaja ime grčke sjeverne pokrajine Makedonije.

Prije 20 godina postala je i članica Ujedinjenih naroda, ali pod imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Do sada je 130 država priznalo makedonskoj državi pravo na naziv Republika Makedonija.

Pokretanje s mrtve tačke

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić javio je ranije iz New Yorka da će ambasador Nimetz u utorak predočiti neke ideje koje bi mogle pokrenuti stvari s mrtve tačke.

Ni makedonski ni grčki pregovarači ne znaju o čemu se radi, nego samo znaju da će Nimetz izložiti neke svoje ideje koje ne dolaze ni s jedne ni s druge strane.

Makedonska strana snažno podržava pregovore, saznao je Puljić u razgovoru sa Zoranom Jolevskim, vodećim makedonskim pregovaračem u sporu s Grčkom.

Novi razgovori o sporu koji traje više od dvije decenije, dio su napora da se postigne kompromis nakon decembarskog saopćenja Vijeća EU u kojem stoji da će odluka o otvaranju pregovora o pridruživanju biti zasnovana na posebnom izvještaju Evropske komisije koji će biti objavljen 16. aprila, prenijela je agencija Tanjug.

Izvještaj bi trebalo da pokaže da li je Makedonija postigla napredak u pregovorima sa Grčkom, a nakon prethodne runde razgovora koja je održana u januaru Nimetz nije saopćio detalje o rezultatu sastanaka.

Grčka insistira da naziv Makedonija implicira teritorijalne pretenzije susjeda na njihovu istoimenu pokrajinu, zbog čega su blokirali početak makedonskih pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, kao i pristupanje NATO savezu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije