Da je Hitna pomoć došla za 10 minuta, Praljak bi bio živ

Radiosarajevo.ba
Da je Hitna pomoć došla za 10 minuta, Praljak bi bio živ

Nakon samoubojstva generala Slobodana Praljka u sudnici haaškog tribunala pljušte kritike na račun sigurnosnih propusta kojih je u Haagu po svemu sudeći bilo napretek, piše Večernji list. Ovaj medij tvrdi da je Hitna pomoć došla za 10 minuta, Praljak bi bio živ.

Jure Žulj, bivši šef za sigurnost svih hrvatskih zatvora te upravitelj zatvora u Remetincu, a danas savjetnik za sigurnost u jednoj zaštitarskoj firmi, ističe da je pravilo da prilikom izricanja presude uz jednog zatvorenika sjede dvojica čuvara.

"Ispred sudnice u Haagu svakako su trebala biti bolnička kola jer se moralo pretpostaviti da će pravomoćna presuda za zatvorenike koji su tako dugo čekali pravorijek biti i šokantna i emocinalna, čime se otvara mogućnost akcidenta. Bilo bi dobro da ih je ljekar pregledao i prije odlaska u sudnicu jer svi su oni načetog zdravlja i na lijekovima, a sasvim sigurno je nakon samoubistva generala Praljka i po povratku u zatvor trebala biti pružena psihološka pomoć ostalim osuđenicima. Propusta je bilo puno i vjerujem da će se to istragom i utvrditi. U ovakvom predmetu koji je pod lupom svjetske javnosti i medijske pozornosti trebalo je predvidjeti sve moguće scenarije", kaže Jure Žulj.

Holandska istraga obuhvaća i dio kojim treba utvrditi je li tko od stražara mogao spriječiti ispijanje sadržaja bočice te ko je unutar UN-ove pritvorske jedinice u zatvoru u Scheveningenu ili unutar UN-ova osiguranja u zgradi samog tribunala odgovoran za sigurnosne propuste uslijed kojih je Praljak došao u doticaj s predmetom i tekućinom s kojima nije smio doći u doticaj.

"U preliminarnom toku istrage pronašli smo tragove tekućine za koju je utvrđeno da može izazvati smrt", rekao je glasnogovornik javnog tužilaštva, ali nije otkrio je li utvrđeno o kakvoj se tekućini, odnosno otrovu, točno radi. Kojigod otrov bio u pitanju izostao je ispravan postupak hitne pomoći. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije