Croatia Airlines: Nema dogovora, štrajk se nastavlja

Radiosarajevo.ba
Croatia Airlines: Nema dogovora, štrajk se nastavlja


Ni nakon četvrtog dana štrajka sindikati pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa nisu postigli dogovor s Upravom pa će se i preko vikenda nastaviti štrajk koji nacionalnu aviokompaniju košta milione kuna.

Današnji pregovori su propali jer su sindikati odbili prijedlog Uprave da nastave pregovarati uz prekid štrajka, što su sindikalni čelnici ocijenili ultimativnim zahtjevom, ustvrdivši da Uprava ne želi pregovarati.
   
"Rekli su nam da više ne žele pregovarati s nama sve dok ne prekinemo štrajk", rekao je Hini zamjenik predsjednika Hrvatskog sindikata prometnih pilota Tomislav Gradišar.
  
On je dodao da su jučer Upravi dali prijedlog za prekid štrajka uz minimalne zahtjeve, pri čemu su se odrekli odbitaka za plaću iz aprila ali im je uprava "ultimativno" rekla da više neće pregovarati dok štrajk traje.

"Ljudi ne žele prekinuti štrajk jer, ako ga prekinemo, nismo ništa napravili. Stoga su sindikati odlučni nastaviti štrajk do ispunjenja minimalnih zahtjeva", kazao je Gradišar.
   
Naglasio je da su sindikati spremni prestati štrajkati u bilo kojem trenutku, uz uslov da bivši kolektivni ugovor i dalje vrijedi dok traju pregovori o novom ugovoru. Prema Gradišarovim tvrdnjama, to bi kompaniju koštalo 20-ak hiljada kuna dnevno, umjesto milionske štete koju trpi zbog otkazivanja letova.

Kompanija očekuje da će i preko vikenda morati unajmljivati avione da bi putnike prevezla do odredišta.
   
Šteta prouzrokovana štrajkom radnim danima kreće se između između milion i 1,5 miliona kuna, a vikendom će ta šteta biti još veća zbog skupljeg najma aviona.
   
Za vrijeme štrajka avioni Croatia Airlinesa lete prema izmijenjenom redu letenja, a očekuje se djelomični poremećaj saobraćaja.Sve informacije o letovima i njihov tačan raspored objavljeni su internetskoj stranici kompanije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije