Crnogorski mediji sutra protestvuju zbog učestalih napada na novinare

Radiosarajevo.ba
Crnogorski mediji sutra protestvuju zbog učestalih napada na novinare

Sindikat medija Crne Gore organizovat će 23. januara u Podgorici protest ispred crnogorske vlade, zbog, kako je saopšteno, brojnih nerasvijetljenih napada na novinare, javlja Tanjug

Predsjednica Sindikata medija Marijana Camović kazala je da je protest planiran za 23. januara, kada se obilježava i Dan novinara Crne Gore. 

"U podne, 23. januara, okupit ćemo se ispred Vlade Crne Gore i na taj način još jednom pokušati nadležnima poslati poruku da moraju popraviti uvjete u kojima radimo, garantirati nam sigurnost i konačno priopćiti imena onih koji napadaju i organiziraju napade na medijske djelatnike", navela je Camović, naglasivši kako je u uvjetima straha nemoguće raditi, te kako je novinarstvo profesija od javnog interesa. 

Camović je izrazila očekivanje da će protestu, pored medija, prisustvovati i svi oni koji, kako je navela, znaju kroz što sve prolaze medijski djelatnici u Crnoj Gori. 

Sindikat medija organizirao je 17. januara akciju Stop represiji nad novinarima, čiji je cilj bio javnosti skrenuti pažnju na atmosferu u kojoj su zaposlenici javne riječi sve češće meta napada. 

Crnogorski tiskani mediji - dnevni listovi Dan, Vijesti, Dnevne novine i Blic Crna Gora, kao i nedjeljnik Monitor podržali su akciju objavljivanjem crnih strana s porukom: "Ovako izgleda Vaše pravo da budete informirani kada oni koji Vas informiraju trpe represiju. Stop represiji nad novinarima!"

Istu poruku objavili su portali CdM, Analitika, Pcnen, Vijesti i Radio-televizije Crne Gore. Akciju su podržale televizija Atlas, Vijesti i Radio-televizija Crne Gore. 


Foto: Vijesti.me

Sindikat medija ranije je inicirao kontrolno saslušanje pred skupštinskim Odborom za sigurnost i obranu čelnika Vrhovnog državnog tužiteljstva, Agencije za nacionalnu sigurnost i Ministarstva unutarnjih poslova, zbog napada na novinare. 

Nakon niza nerasvijetljenih slučajeva napada na novinare i urednike, nedavno je ispred redakcije Vijesti bačena eksplozivna naprava, a u Nikšiću je pretučena dopisnica Dana Lidija Nikčević

Predsjednik Povjerenstva za istragu ubojstava novinara u Crnoj Gori Nikola Marković kazao je ranije da neće dozvoliti da to tijelo postane paravan za nečinjenje vlasti, kada je u pitanju rasvijetljavanje nasilja nad djelatnicima javne riječi. 

Rad ovoga Povjerenstva i odnos državnih organa prema članovima tog tijela, prvenstveno prema onima koji dolaze iz medija i civilnog sektora, pokazat će da li je Vlada Crne Gore zaista iskrena u namjeri da se rasvijetle napadi na novinare ili je u pitanju samo još jedno formalno ispunjenje obveza koje je zadala Europska unija, rekao je Marković, koji je zamjenik glavnog urednika Dana

Vlada Crne Gore formirala je 26. decembra protekle godine povjerenstvo koje će se baviti praćenjem postupanja državnih organa u istragama slučajeva nasilja i ubojstva novinara. 

U tom tijelu, pored Markovića, nalaze se još četiri novinara, šest predstavnika iz Tužiteljstva, Uprave policije i Agencije za nacionalnu sigurnost, kao i jedan predstavnik nevladinog sektora. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije