Crnadak s Dačićem: Odluka Vlade Kosova je neprijateljski akt

Anadolija
Crnadak s Dačićem: Odluka Vlade Kosova je neprijateljski akt
Dok Vlada Kosova ne povuče 100-postotne carine na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine besmisleno je pričati o regionalnoj saradnji, saglasili su se danas ministri vanjskih poslova dvije zemlje Igor Crnadak i Ivica Dačić.

Oni su u Beogradu istakli da neće ići sa kontramjerama, u nadi da će se situacija riješiti.

"Ovo nije udar samo na razvoj regiona, na vanjsku trgovinu, ovo je nešto mnogo gore, jer vi ako ste pratili posljednjih dana aktivnosti od raznih manifestacija i stvari koje su infantilne, ja ne mogu da vjerujem šta smo sve vidjeli", rekao je Crnadak na zajedničkoj konferenciji za novinare s Dačićem u Beogradu.

Crnadak je izrazio nadu da će ovo pitanje biti riješeno na ministarskom sastanku Zapadnobalkanske šestorke u Crnoj Gori 29. i 30. novembra.

"Čini se kao da iz Prištine žele da naprave nered i zato se nadam da će već u Crnoj Gori doći snažna poruka da je ovo neodrživo, neprihvatljivo i da se moraju ove mjere povući", naveo je.

On je ocijenio da ono što su Srbija i BiH radile je u suprotnosti u odnosu na ono što je radila Priština.

"Ovo je regionalna saradnja, a ne ono što oni rade", kazao je ocijenivši da je odluka Vlade Kosova "neprijateljski akt".

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije, istakao je još jednom čvrstu opredijeljenost Srbije za dobre odnose s BiH, gde živi veliki broj pripadnika srpskog naroda, kao i sa državom s kojom Srbija ima veoma razvijene ekonomske i druge odnose.

"Želimo stabilnu BiH, želimo dobre odnose i u tom smislu ćemo nastaviti dalju saradnju", kazao je Dačić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije