Crna sedmica u komšiluku: Za jedan dan tri utapanja, sve mladi

2
Radiosarajevo.ba
Crna sedmica u komšiluku: Za jedan dan tri utapanja, sve mladi
Foto: Aleksandar Dimitrijević / Ras Srbija / Tragedija u Srbiji

Početak ljeta, visoke temperature i popuštanje epidemioloških mjera dovelo je do velikog interesovanja i posjete bazenima i kupalištima širom zemlje.

Iako je uživanje ono što asocira na vrijeme provedeno pored vode, Srbiju su ovih dana, nažalost, potresle tragične vijesti.

U četvrtak, 24. juna su se za samo 24 sata dogodila čak četiri utapanja.

Javnost je potresla vijest da je na Lidu u Zemunu život tragično izgubio dvadesetpetogodišnji mladić. On je, kako mediji navode, istovario putnike koje je čamcem prevozio između Zemunskog keja i Lida, nakon čega je skočio u vodu želeći da se rashladi. Nažalost, nije više isplivao. Bio je otac troje djece.

Ovo nije bila jedina tragedija koja je zadesila Srbiju. Na jezeru Bela reka u Ripnju život je izgubio i dvije godine mlađi muškarac (23), koji se kupao s društvom u jezeru. U jednom trenutku je zaronio, a osobe koje su bile sa njim prijavile su slučaj policiji nakon što su primjetili da je dosta vremena prošlo, a njega nije bilo.

U srijedu je prijavljeno da je nestao u Dunavu kod Smedereva iskusni mornar sa barže. Kako je potvrđeno iz Udruženja profesionalnih lađara Srbije, na osnovu informacija koje su dobili od posade broda, mornar je skočio sa splava jednog od kafića na Dunavu oko 19.30 sata u namjeri da se okupa. Nakon toga ga niko od kolega nije video.

Istog dana desila se još jedna velika tragedija, kada je 23. juna život u vodi izgubio navršeni osnovac Nemanja Subotić (15) koji je nakon uspješno urađenog testa iz maternjeg jezika na maloj maturi riješio da se opusti u bazenu na Košutnjaku.

Do kobnog momenta je došlo nakon što je dječak skočio u bazen predviđen za skakanje, kada je ostao bez svijesti i potonuo.

Nakon 45-minutne reanimacije, Urgentni centar je mogao samo da konstatuje smrt.

Sličan slučaj potresao je Arilje, kada se petneastogodišnji N.N. utopio u Rzavu. Dječak je sa nekoliko prijatelja u ponedeljak popodne stigao na rijeku na neuređenu plažu na kojoj je u tom trenutku bilo još kupača. Završio je osmi razred, ovih dana trebalo je da maturira, piše Blic.rs.

Paklene vrućine i nagli početak sezone kupanja odnijele su i život 54-godišnjeg iskusnog plivača na Paliću.

Tijelo nesretnog čovjeka izvučeno je u ponedjeljak oko 10.30 sati iz jezera nakon intenzivne portage. Specijalci ronioci su iz jezera, kod broda u turističkom dijelu, izvukli čovjeka koji se utopio najvjerovatnije dan prije toga.

U blizini mjesta utapanja pronađene su lične stvari i bicikl za koji se pretpostavljalo da pripada nesretnom čovjeku. Prema nezvaničnim saznanjima čovjek koji se utopio je iskusni plivač i ronilac.

Na Palić je otišao biciklom da se rashladi u jezerskoj vodi, međutim, najvjerovatnije ga je tokom plivanja srce izdalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije