Crna Gora: Smanjen broj turista iz Rusije, Ukrajinaca dvostruko više

Radiosarajevo.ba
Crna Gora: Smanjen broj turista iz Rusije, Ukrajinaca dvostruko više

Dok Crna Gora sprovodi sankcije uvedene Rusiji zbog dešavanja u Ukrajini, broj turista iz Ukrajine u Crnu Goru  udvostručio se u odnosu na prošlu godinu. 

Prema podacima Monstata, u martu prošle godine u Crnoj Gori boravilo je 88 Ukrajinaca, a ovog marta ih je u hotelima na crnogorskom primorju bilo blizu dvije stotine. Direktor i suvlasnik hotela The Queen of Monteengro Dragan Purko Ivančević kazao je u izjavi za Anadolu Agency da svaka nestabilnost u svijetu, posebno politička i bezbjedonosna utječe na dolazak turista u Crnu Goru.

"Očekujemo manji broj gostiju iz Rusije, ali vjerovatno će broj gostiju iz Ukrajine biti veći. Ono što je problem jeste vrijednost ruske rublje, čija je vrijednost u padu, tako da smo mi sada za njih skupa destinacija. Ponavljam, vjerovatno će biti manja posjeta iz Rusije, ali ništa dramatično da bi se morali paliti alarmi", kaže za AA Ivančević.

U martu prošle godine 88 turista iz Ukrajine imali su u Crnoj Gori 695 noćenja, boravili su u prosjeku 8 dana. U istom mjesecu ove godine 182 Ukrajinca imala su 2.081 noćenje, odnosno, boravili su u prosjeku 11,4 dana ili skoro četiri dana duže nego ranije. 

Broj turista iz Rusije u martu je iznosio 1.885, iako ih je bilo 27 manje nego u martu prošle godine. Imali su 15.593 noćenja ili 3.800 više nego u istom periodu lani. Ruski turisti su se u martu ove godine zadržavali prosječno 8,3 dana ili dva dana duže nego u istom mjesecu prošle godine.

Prema Zakonu o strancima, turisti mogu da borave do 90 dana u roku od šest mjeseci. Ako borave duže od tri dana, onaj ko im je izdao smještaj, prema Zakonu o registrima prebivališta i boravišta, treba njihov boravak da prijavi nadležnom centru bezbjednosti. Stranci mogu boraviti i duže od 90 dana, ali im treba dozvola Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije